Alternatorul. Cum functioneaza si care sunt cele mai frecvente defectiuni ale sale?

Fie ca vorbin despre un tractor, un tir sau un automobil compact, una dintre piesele pe care o gasesti mereu in ansamblul motorului este alternatorul. Un alternator poate fi considerat a fi inima vehiculului, deoarece asigura alimentarea electrica a tuturor elementelor care au nevoie de energie. Este adevarat ca unele vehicule au nevoie de mai multa energie, in timp ce altele au nevoie de ceva mai putina energie, insa toate necesita prezenta unui alternator.

Alternatoarele moderne sunt puse in miscare de motoarele termice, pot sustine consumuri de pana la 2 kW si reusesc sa execute urmatoarele sarcini:

  • Produce energia electrica necesara pentru incarcarea bateriei masinii;
  • Produce energia necesara functionarii motorului termic;
  • Ajuta toti consumatorii dintr-un vehicul sa functioneze.

Calitatea alternatorului este, asadar, importanta. Acesta trebuie sa aiba un raport de putere/masa cat mai mic, sa fie fiabil si sa functioneze fara a genera zgomot foarte mare.

Care sunt componentele unui alternator?

Alternatorul este compus dintr-o carcasa, un stator, un rotor, un regulator de tensiune, un rulment, inele colectoare, ventilatoare si punte redresoare cu diode. Pare o piesa foarte complexa si aparent este, insa daca o analizezi putin realizezi ca functionarea sa este foarte simpla.

Care sunt principalele defectiuni ale alternatorului?

Cel mai adesea, alternatorul se strica in momentul in care si o alta piesa are defectiuni. Principalul simptom pe care il da alternatorul este pornirea greoaie de pe loc, mai ales pe timp de iarna.

De asemenea, mirosul de incins de la motor poate sa arate o problama grava la alternator.

Pe lista cu simptome se mai afla si sunete ciudate care apar la motor ( in loc de torsul specific apar zgomote si batai), fluctuatii date de lumina farurilor sau de luminile din bord si mentinerea aprinsa a martorilor din bord.

Cum se protejeaza alternatorul?

In principiu, cea mai multa nevoie de protectie o are iarna. Daca vrei sa ii prelungesti viata incearca sa nu folosesti automobilul, tractorul sau vehiculul din dotare pentru deplasari pe distante foarte scurte. Bateria trebuie sa se incarce complet, iar acest lucru se poate face doar pe drumuri mai lungi. De asemenea, trebuie sa verifici bornele bateriei care este bine sa fie cat mai curate, in asa fel incat contactele sa fie perfecte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *