Analizele si investigatiile medicale recomandate in caz de sarcina cu risc crescut

Atunci cand vorbim despre sarcina cu risc sporit, vorbim despre posibile complicatii. O sarcina care dezvolta complicatii pune in pericol sanatatea mamei si a fatului, in timpul perioadei de gravidenie, in timpul nasterii, dar si dupa. O sarcina cu risc crescut poate favoriza nasterea prematura, unele afectiuni la mama sau fat, defectele congenitale si decesul. 

De aceea, o astfel de gravida trebuie sa fie mult mai atenta decat celelalte. Mai exact, trebuie sa faca investigatii suplimentare, in functie de recomandarile medicului. Iata ce investigatii si analize trebuie sa faci, daca te incadrezi in aceasta categorie:

Analize uzuale de laborator

Gravidele care au diverse afectiuni cronice, sufera de diabet gestational sau sunt predispuse la infectii pot avea nevoie de efectuarea unor analize de laborator la un anumit interval de timp. In functie de istoricul medical si de riscurile acesteia, medicul poate recomanda diferite analize, cum ar fi glicemia sau sumarul de urina. 

Ecografia de morfologie fetala

Ecografia de morfologie fetala ajuta la examinarea tuturor structurilor fatului dar si a lichidului amniotic si a pozitiei placentei. Aceasta ajuta la investigarea evolutiei sarcinii si la diagnosticarea defectelor congenitale.

Amniocenteza

Amniocenteza este un tip de analiza genetica, utilizata cand se suspecteaza existenta unor boli genetice (sindrom Turner, sindrom Down, defect de tub neural, fibroza chistica etc.) sau infectii intrauterine. Aceasta presupune recoltarea de lichid amniotic si testarea in laborator. Defectele structurale, cum ar fi despicatura de palat, nu pot fi detectate cu ajutorul acestui test.

Cordocenteza

Cordocenteza se face prin punctia cordonului ombilical, recoltarea de sange fetal de la acest nivel si analiza in laborator. In acest fel sunt diagnosticate infectiile fatului, defectele congenitale, anemia fetala si incompatibilitatile Rh. Punctia se efectueaza prin abdomen, folosind un ac foarte subtire, sub ghidaj ecografic.

Biopsia de vilozitati coriale

Biopsia de vilozitati coriale presupune recoltarea unei cantitati mici de tesut placentar si analiza acestuia in laborator. Recoltarea se face prin punctionarea abdomenului cu un ac subtire, sub ghidaj ecografic. Investigatia poate diagnostica boli genetice, daca exista in familie cazuri de afectiuni genetice sau cand alte investigatii sunt sugestive pentru astfel de boli.

ADN fetal din sange matern

Testul prenatal cfADN sau ADN fetal din sangele matern presupune recoltarea de sange de la mama si analiza fragmentelor de ADN fetal care se gasesc la nivelul sau. Aceasta analiza ajuta la diagnosticarea sindromului Patau, sindromului Edwards si sindromului Down si evaluarea riscului pentru alte anomalii cromozomiale.

Profil biofizic

Profilul biofizic evalueaza starea de sanatate a fatului si saturatia acestuia in oxigen. Acesta examineaza lichidul amniotic, tonusul fatului, miscarile fetale si respiratorii. Investigatia se efectueaza in cazul gravidelor cu diabet insulinodependent, diabet gestational, hipertensiune gestationala, cantitate inadecvata de lichid amniotic, istoric medical de avort spontan. De asemenea, acesta este utilizat atunci cand fatul are o activitate redusa sau cand este subdezvoltat. Analiza se poate repeta de mai multe ori pe saptamana, spre sfarsitul sarcinii. 

RMN fetal

RMN-ul fetal este o investigatie imagistica ce utilizeaza campul magnetic pentru obtinerea de imagini fetale. Investigatia este recomandata atunci cand se doreste confirmarea si examinarea malformatiilor fetale, dupa ce alte teste au indicat o astfel de afectiune. 

Ecografia Doppler

Ecografia Doppler se efectueaza la gravide, pentru a examina fluxul sangvin la nivelul arterelor ombilicale, la nivelul cordului si al arterelor cerebrale. Astfel, se poate depista un deficit de oxigen la fat. Investigatia se recomanda in caz de diabet gestational, hipertensiune arteriala, incompatibilitate de Rh sau in caz de inactivitate a fatului.

Ecocardiografia fetala

Ecocardiografia fetala presupune investigarea inimii fatului, atunci cand se suspicioneaza malformatii congenitale cardiace (factori de risc ereditari, consum de alcool sau droguri de catre mama, administrarea de medicamente inadecvate in sarcina, prezenta altor malformatii congenitale, rubeola in sarcina etc.). Se efectueaza la fel ca o ecografie obisnuita. 

Asadar, sarcina cu risc crescut necesita efectuarea unor analize si investigatii suplimentare (vezi analize sarcina cu risc), pentru depistarea eventualelor afectiuni si pentru monitorizarea sanatatii mamei si fatului.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *