Angajații din sănătate ies și ei în stradă: mitinguri de protest programate astăzi în fața Guvernului, Ministerului Sănătății și Parlamentului

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

​După profesori, și angajații din sănătate ies astăzi în stradă, marile nemulțumiri fiind legate, în principal, de salarii și sporuri, dar și de blocarea angajărilor în sistem după adoptarea de către Guvern a „Ordonanței austerității”, în luna mai. Federația sindicală Solidaritatea Sanitară a anunțat pentru astăzi, începând cu ora 11:00, mitinguri de protest în fața sediului Guvernului, Ministerului Sănătății și Parlamentului și un marș de protest pe traseul Piața Victoriei (Guvern) – Piața Revoluției (Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii) – Piața Constituției (Parlament).

Protest Sanitas în fața Ministerului SănătățiiFoto: Hotnews

Programul protestului de astăzi:

 • 11:00-12:00 – miting în Piața Victoriei.
 • 12:00-12:30 – marș din Piața Victoriei către Piața Revoluției.
 • 12:30-13:00 – miting în Piața Revoluției / Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii.
 • 13:00 -13:30 – marș din Piața Revoluției către Piața Constituției.
 • 13-30-14:30 – miting în Piața Constituției.

Care sunt revendicările sindicaliștilor de la Solidaritatea Sanitară:

 • 1. Acordarea tuturor drepturilor prevăzute de actuala lege a salarizării:
 • a. Acordarea salariului de bază la nivelul anului 2022 pentru toți angajații din sănătate.
 • b. Raportarea sporurilor pentru condițiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA și muncitori sanitari.
 • c. Raportarea sporurilor de tură și pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal.
 • d. Plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază.
 • 2. Adoptarea proiectului de lege a salarizării (partea pentru sănătate) negociat cu Ministerul Sănătății (în forma stabilită cu partenerii sociali) și aplicarea cât mai rapidă a acestuia. În forma negociată proiectul de lege asigură:
 • a. Reașezarea în grila de salarizare a tuturor angajaților din sectorul public de sănătate, începând cu asistentele medicale
 • b. Posibilitatea unei creșteri efective și relevante a veniturilor angajaților din sănătate
 • 3. Acceptarea propunerilor Federației „Solidaritatea Sanitară” la Contractul colectiv de muncă la nivel de sector, rămase în divergență, încheierea și înregistrarea acestui contact colectiv de muncă.
 • 4. Actualizarea valorii indemnizației de hrană luând ca referință salariul minim în plată și scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor.
 • 5. Deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate
 • 6. Creșterea ponderii a cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE.

„Guvernanții trebuie să înțeleagă că nu pot negocia un proiect de lege a salarizării cu partenerii sociali și apoi să-l modifice după bunul plac, că nu se pot angaja că vor semna contractul colectiv la nivel de sector și să întârzie cu mai bine de jumătate de an onorarea acestei obligații”, este mesajul sindicaliștilor de la Solidaritatea Sanitară.

„Participanții la aceste acțiuni vor demonstra guvernaților hotărârea de a continua programul de proteste așa cum a fost anunțat, acesta putând ajunge până la greva generală. Avertizăm politicienii că noi nu schimbăm programul acțiunilor după placul lor și prin înțelegeri conjuncturale, ci doar atunci când sunt onorate așteptările legitime ale angajaților”, adaugă aceștia.

Sanitas amenință cu declanșarea grevei generale la finalul lunii iunie

Sanitas, cealaltă mare federație sindicală din sistemul sanitar, a anunțat deja un calendar de proteste separat de Solidaritatea Sanitară.

Sindicaliștii de la Sanitas au intrat miercuri, 7 iunie, în grevă japoneză – lucrează cu banderole albe pe braț.

Greva japoneză a fost anunțată de Sanitas pentru perioada 7 iunie – 15 iunie, urmând ca la finalul lunii iunie, sindicaliștii să declanșeze greva generală, în cazul în care Guvernul nu aplica soluțiile deja discutate pentru revendicările lor.

De cealaltă parte, Guvernul a anunțat săptămâna trecută, după o întâlnire cu sindicaliștii, că a găsit soluții pentru principalele revendicări ale sindicaliștilor din Sănătate, însă aceștia au dat Executivului termen până la 15 iunie pentru a aplica aceste soluții, iar în caz contrar, spun că vor declanșa greva generală la finalul lunii iunie.

Rafila: Încercăm să găsim soluţii astfel încât să nu se pună problema unei greve generale

​Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri că se încearcă să se găsească soluţii astfel încât să nu se pună problema unei greve generale în sectorul sanitar. El spune că se întâlneşte în fiecare zi cu reprezentanţii sindicatelor din sistemul sanitar.

„Ne întâlnim în fiecare zi cu reprezentanţii sindicatelor. Şi azi dimineaţă am avut întâlnire cu reprezentanţii Sanitas. Încercăm să găsim soluţii încât să nu se pună problema unei greve generale în sectorul sanitar şi acest protest al lor să fie un semnal pentru toată lumea, sigur, şi pentru noi, că trebuie rezolvate anumite probleme. Cele pe care putem să le rezolvăm acum le vom rezolva într-un timp foarte scurt, altele probabil că necesită aprobarea noii legislaţii în domeniul salarizării care să elimine anumite inechităţi salariale. Lucrurile despre care noi am discutat la nivelul Ministerului Sănătăţii ne-am angajat, respectiv încheierea negocierilor şi semnarea Contractului Colectiv de muncă, memorandumul legat de ocuparea posturilor libere, voucherele de vacanţă care să fie plătite dintr-un fond separat care să nu mai greveze bugetul spitalelor şi să producă inegalităţi. Toate aceste lucruri sunt rezolvate, încercăm să găsim soluţii şi pentru celelalte”, a declarat miercuri ministrul Sănătății, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, greva japoneză în care au intrat începând de ieri sindicaliştii din sistemul medical reprezintă un semnal de alarmă, iar Ministerul Sănătăţii încearcă să găsească soluţii în contextul economic actual.

„Greva japoneză este un semnal dat de sindicate, este dreptul sindicatelor să ne dea astfel de semnale, să apere drepturile membrilor de sindicat, dar încercăm să găsim soluţii în contextul economic în care ne găsim. Sigur, nu este vorba doar de Ministerul Sănătăţii, este vorba despre Guvernul României şi de disponibilităţile care există din punct de vedere financiar”, spune ministrul Sănătății.

spot_imgspot_img