Ankara denunță un montaj video al PKK în Suedia în care este simulată executarea preşedintelui turc, Erdogan

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Ambasadorul Suediei la Ankara a fost convocat de Ministerul Afacerilor Externe, după ce Turcia a denunţat joi un montaj video realizat de un grup apropiat de Partidul Muncitorilor din Kurdistan în Suedia, în care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan apare spânzurat şi este numit „dictator”, relatează AFP.

Recep ErdoganFoto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

Acest nou incident vine pe fondul blocării din luna mai de către Turcia a intrării Suediei – precum și a Finlandei – în NATO, acuzând-o că adăpostește pe teritoriul său membri ai PKK și organizații aliate acestuia, pe care Ankara îi consideră teroriști.

Videoclipul, postat pe Twitter de Comitetul Rojava (numele teritoriilor kurde din nordul Siriei), arată execuția dictatorului italian Benito Mussolini în 1945, apoi un manechin care l-ar putea reprezenta, vag, pe domnul Erdogan agățat de capătul unei frânghii.

„Istoria a arătat că așa ajung dictatorii. Este timpul ca Erdogan să-și dea demisia înainte de a ajunge spânzurat la Taksim”, piața emblematică a Istanbulului, scrie într-un text alăturat videoului.

În acelaşi timp, potrivit Reuters, o filmare distribuită de media proguvernamentale turce a arătat ceea ce ar fi un protest al unor membri PKK în care un manechin reprezentându-l pe Erdogan este atârnat de picioare în faţa primăriei din Stockholm. În video apar foarte puţine persoane, menţionează Reuters, scrie Agerpres.

Pentru Ministerul de Externe al Turciei, „este o încălcare clară a promisiunilor Suediei din memorandumul de înțelegere (semnat la Madrid în iunie, NDLR). Cerem ca acest tip de acțiuni teroriste să nu mai fie permise”.

Ankara „insistă ca autorii” acestui montaj video să fie „identificați și găsiți și să fie luate măsurile necesare”, a adăugat ministerul.

Pentru purtătorul de cuvânt al președinției turce Fahrettin Altun, faptul „că PKK sfidează autoritățile suedeze din inima Stockholmului demonstrează că acestea nu au luat măsurile necesare împotriva terorismului, contrar celor asigurate recent”.

„Suedia trebuie să-și țină promisiunile”, a insistat el într-o serie de mesaje pe Twitter.

Altun avertizează că, în aceste condiții, „ar fi inutil să ne așteptăm ca Turcia să facă concesii” și reamintește că este „membră NATO de 70 de ani”.

spot_imgspot_img