Antreprenorii români fug în Bulgaria. Motivul i-ar face pe mulți să ia aceași decizie. Deja mii de oameni și-au mutat firmele | NEWS20

Mii de antreprenori români au preferat să-şi mute, în ultima vreme, afacerile în Bulgaria. Spun că impozitele vecinilor sunt mai mici, iar autorităţile nu schimbă regulile în timpul jocului, ca la noi.

Bulgarii au aceeaşi legislaţie fiscală de ani buni, nu o modifică peste noapte.

Antreprenorii români care şi-au mutat deja afacerile în Bulgaria spun că avantajele sunt multiple.

“Există o singură taxă, TVA-ul pe care trebuie să-l plăteşti în luna următoare pe încasările pe care le-ai făcut în luna curs şi în următorul an plăteşti 10% impozit pe profit, plus 5% dividendele. În al doilea rând, stabilitatea cursului valutar. Este nu stabil, foarte stabil.”

De când au văzut interes din partea românilor, multe birouri de acte din Ruse înfiinţează firme în Bulgaria pentru ei. Cunosc legislaţia din cele două ţări şi au angajaţi care vorbesc limba romană.

”Întreaga procedură durează două săptămâni. Începe, să zicem, de la 550 (euro) şi mai sus. Acuma vine care sunt mai aproape de oraşul Ruse. Vine din zona Bucureşti, Ploieşti, să zicem Alexandria, Slatina.”, Denislav Marinov, avocat

“Bulgaria are o legislaţie previzibilă şi stabilă, niciodată oamenii nu au tendinţa să încalce regulile pentru că ştiu exact şi îşi fac pe o perioadă mai lungă de timp planurile. Dacă se întâmplă să vină ANAF-ul lor în control, li se explică unde au greşit, deci nu se dau imediat sancţiuni, la a doua greşeală dacă nu s-a înţeles.”, Irina Buda, avocat.

Bulgaria nu a mai modificat legislaţia în domeniul fiscal de 12 ani.

”Noi am modificat anul trecut de 195 de ori, în 2017 de 197 de ori legislaţia fiscală, e normal ca oamenii să se uite şi spre alte orizonturi. Sunt de ordinul miilor, deja!”, Florin Jianu, CNIMM.

Consiliul Naţional al Întreprinderilor mici şi mijlocii a lansat o aplicaţie ca să afle în ce măsură îi afectează pe oamenii de afaceri o modificare legislativă. Rămâne de văzut dacă Guvernul va ţine cont de rezultatele acestui studiu.

NEWS20
www.news20.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *