Anunț de ultimă oră pentru absolut toți elevii din România. Tot sistemul de admitere se schimbă radical – Capital

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a declarat vineri, că examenele de admitere la liceu vor fi organizate în aceeași zi și la aceeași oră, iar un elev nu va mai putea da admitere la două licee. Instituțiile de învățământ vor avea posiblitatea să-și stabilească propriile subiecte pentru examen și de asemenea să își selecteze elevii, astfel de practică fiind posibilă și în alte țări

„Suntem în consultări cu experți în educație pentru următoarea variantă: cei care optează să susțină un examen de admitere la un anumit liceu vor fi declarați admiși la acel liceu. Toți ceilalți susțin Evaluarea națională și vor intra în repartiție computerizată”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

„Această idee de a da sau concurs de admitere la liceu, sau examen de Evaluare Națională evită participarea la două examene pentru acești tineri de 14 ani. Ar putea să fie o variantă. Ea va fi discutată, însă”, a spus Sorin Cîmpeanu la Digi24.

„Dacă un bacalaureat bazat pe competențe va putea fi aplicat doar după ce elevii vor parcurge întreg ciclul liceal, în acest sistem de educație bazat pe competențe, concursul de admitere la liceu este o modalitate prin care mergem către o educație mai personalizată, în funcție de aspirațiile fiecărui tânăr și ale fiecărei școli, și mergem, de asemenea, spre o descentralizare, fără să fie o obligativitate organizarea acestui examen nici pentru liceu, nici pentru candidați să se prezinte”, a mai precizat ministrul Educației.

Liceele și-ar putea organiza propriul concurs de admitere

„Proiectul România Educată este un proiect de viziune, nu este nici o strategie, nici o lege, dar în momentul în care pe baza acestui proiect de viziune, care va face obiectul unui memorandum în guvern, prin care guvernul – îmi place să cred cât mai devreme – va adopta acest proiect România Educată, se va trece la construcția unei noi legi. În această lege, în măsura în care va fi prevăzut acel concurs de admitere în liceu – așa cum reclamă liceele care au o concurență foarte mare -, ea ar putea fi aplicată într-adevăr din toamna anului viitor”, a spus Cîmpeanu.

„A fost o variantă, aceea de a da concursul de admitere înainte de Evaluarea Națională. Este principiul pe care funcționează foarte multe universități occidentale – dau o pre-admitere, urmând ca în condițiile în care cei care au luat această pre-admitere obțin diploma de bacalaureat, devin automat studenți. La fel am fi putut aplica și aici acest principiu. Dau un concurs de admitere în liceu înainte de Evaluarea Națională, după care dau Evaluarea Națională și nu contează cu cât promovează Evaluarea Națională, ci doar să aibă acest examen susținut.

Dar asta ar însemna să supunem elevii de 14 ani la două examene – concurs de admitere la liceu și Evaluare Națională – ceea ce are dezavantaje, nu cred că ne dorim acest lucru, în condițiile în care noi sperăm, ca într-un viitor să putem avea, de exemplu, un examen de bacalaureat care să fie susținut în aceeași zi, cu pauze între discipline, cu pauze între probe, așa încât să putem verifica achiziția de competențe de comunicare, de competențe digitale, de competență antreprenorială, de competențe de înțelegere a unui text – dar toate să fie date pe calculator în aceeași zi, cu pauze între probe. În viitor, nu acum”, a subliniat Sorin Cîmpeanu.

NEWS 2.0
www.news20.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *