Arhitectura de interior, design de interior si decorarea de interioare.

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!


A existat o dezbatere de durata de ceva timp in jurul arhitecturii interioare, designului interior si decorarii interioare. Discutia se axeaza pe neclaritatea liniilor care definesc rolul si responsabilitatile fiecarei profesii: unde incepe si unde se termina designul interior al unui spatiu?

In ultimele decenii au existat o serie de factori care au sporit ambiguitatea acestor titluri, dar si imbunatatirea educatiei pentru designul de interior. Pana nu de mult  arhitecti se implicau mai mult in aspectele arhitecturale si tehnice ale arhitecturii de interior excluzand  partea de design si decorare  a spatiului. Termenul de arhitectura de interior a inceput sa fie cunoscut la noi in tara in special de la infiintarea in anul 2003 a  Facultatii de Arhitectura de Interior, in cadrul careia exista doua departamente: unul dedicat Arhitecturii de Interior, iar altul Mobilierului si Amenajarilor Interioare. Iar titlul de decorator de interioare a fost practic inexistent pana de curand si tine clar doar de partea decorativa a spatiului prin aducerea elementelor estetice si la o scara mica, fara a se tine insa cont de functionalitatea spatiului.   

In schimb, designul de interior asa cum il cunoastem in zilele noastre a aparut in urma cerintelor pietii de a crea un spatiu unitar, coerent, cursiv si in concordanta cu psihologia viitorilor coupanti ai spatiului ce urmeaza a fi amenajat. Ca rezultat, a aparut si termenul de designer de interior atribuit unui profesionist care are abilitatile necesare de a coordona si a aduce la un loc toate aceste elementele intr-un proiect de amenajare.

Datorita in mare masura imbunatatirilor tehnologiei de proiectare (CAD) s-au dezvoltat si cerintele  imbunatatirii educatiei in designul interior. Multe cursuri invata acum studentii despre elementele tehnice structurale ale cladirilor, care au inceput sa estompeze linia dintre arhitectura de interior si design interior.

Rolul oricaror doi designeri de interior poate diferi drastic. In timp ce unul poate fi mai preocupat de decor, mobilier si proiecte la scara redusa, ducandu-se catre partea decorativa, altul poate fi mai preocupat de proiecte mai mari care implica abilitati tehnice, artistice si estetice.

Practica designului de interior cere proiectantilor sa ia in considerare aproape tot ceea ce are de-a face cu realizarea unui spatiu interior care poate sa afecteze desfasurarea activitatilor umane, si care trebuie sa tina cont inclusiv de materialele, finisajele, instalatiile sanitare, iluminatul, ventilatia, ergonomia si utilizarea inteligenta a spatiului. Designerii de interior cu instruire tehnica vor fi de obicei prezenti si vor avea un cuvant important in toate etapele procesului de constructie, de la planurile initiale pana la cele finale.

Nevoile in schimbare ale societatii moderne au devenit din ce in ce mai proeminente, iar  rolul designerului de interior, constient de arhitectura. Un exemplu specific, ar fi in domeniul comertului cu amanuntul, unde o cladire este adesea reproiectata in interior, cladirea originala, ramanand neschimbata din punct de vedere al structurii si al fatadei. Acest tip de proiect de reamenajare implica domeniul arhitecturii interioare.

spot_imgspot_img