Armata israeliană a lovit 500 de ținte în Gaza în timp ce a vânat militanții Hamas în sudul Israelului

0

Armata israeliană a anunţat luni că a lovit „peste 500 de ţinte” în timpul nopţii în Fâşia Gaza, pentru a încerca să reia controlul în faţa combatanţilor Hamas, în a treia zi de confruntări care s-au soldat cu peste 1.100 de morţi în cele două tabere, informează AFP și Agerpres.

Armata israeliană a declarat că a lovit peste 500 de ținte din Fâșia Gaza în loviturile de peste noapte, în timp ce bilanțul victimelor a depășit 1.100 de morțiFoto: Mahmud HAMS / AFP / Profimedia Images

„În timpul nopţii, avioane de luptă, elicoptere şi artilerie au lovit peste 500 de ţinte ale teroriştilor din Hamas şi Jihadul Islamic”, a anunţat armata israeliană într-un comunicat.

Încercând să recapete controlul după atacul surprinzător al Hamas declanşat sâmbătă – pe uscat, în aer şi pe mare – în plin Sabat, ziua de odihnă săptămânală a evreilor – forţele israeliene continuă să-i vâneze pe membrii organizaţiei paramilitare în sudul Israelului, unde au comasat 100.000 de rezervişti, potrivit unui purtător de cuvânt al armatei.

Peste 700 de israelieni au fost ucişi de la începutul atacului şi 2.150 au fost răniţi, a anunţat armata israeliană într-un nou bilanţ publicat luni dimineaţa.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a atenţionat împotriva unui război „lung şi dificil”.

„Curățăm zona”

„Inamicul este încă pe teren” în Israel, „noi ne întărim forţele mai ales lângă Gaza şi curăţăm zona”, a declarat duminică seara purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, promiţând să-i urmărească pe „terorişti peste tot unde ar fi aceştia”.

În Fâşia Gaza, aflată sub controlul Hamas din 2007, au fost ucişi 413 palestinieni, între care 78 de copii şi 41 de femei, şi 2.300 au fost răniţi, au anunţat autorităţile locale duminică.

Armata israeliană estimează la o mie numărul de combatanţi Hamas care au participat la „invazia împotriva Israelului”, a declarat un purtător de cuvânt pe X, informează AFP şi dpa.

Armata israeliană încearcă de asemenea să-i salveze pe ostaticii israelieni, încă „numeroşi” în Gaza, „femei, copii, bebeluşi, persoane în vârstă şi cu handicap”, a precizat purtătorul de cuvânt.

Potrivit Biroului de presă al guvernului (GPO), Hamas a luat „peste 100 de prizonieri”.

„Este vreme de război”

„Civili şi soldaţi sunt în mâinile inamicului, este vreme de război”, a afirmat şeful armatei israeliene Herzi Halevi.

Cel puţin patru americani au fost ucişi în ofensiva Hamas, a declarat şeful majorităţii din Senatul american, Chuck Schumer. De asemenea, au murit 12 thailandezi, potrivit guvernului acestei ţări, la fel ca zece nepalezi, precum şi cetăţeni ai altor ţări, printre care o franţuzoaică şi un canadian.

Israelul a fost atacat de asemenea la frontiera sa nordică pe care o împarte cu Libanul. Hezbollahul libanez, aliat al Hamas şi al Iranului, a tras obuze asupra unui sector contestat al frontierei, generând o lovitură de dronă israeliană asupra unei poziţii a Hezbollah.

În Egipt, doi turişti israelieni au fost ucişi de un poliţist care a tras asupra lor, în Alexandria, potrivit Ministerului Afacerilor Externe israelian.

Hamas şi Jihadul Islamic, altă grupare arată palestiniană, au afirmat că au capturat „numeroşi soldaţi”.

„Ceea ce s-a întâmplat este fără precedent în Israel”, a recunoscut Netanyahu.

Jonatha Panikoff, directorul iniţiativei Scowcroft pentru securitate în Orientul Mijlociu, a estimat de asemenea că „Israelul a fost luat din scurt de acest atac fără precedent” şi că „mulţi israelieni nu pot înţelege cum s-a putut întâmpla asta”.

Evenimentele de luni privind războiul-surpriză al Hamas contra Israelului sunt LIVETEXT aici pe HotNews.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *