Noi modificari ale codului rutier aduc din nou amenzile usturatoare in discutie

Controversatul cod rutier pe 2014 a starnit inca de la inceputul anului discutii interminabile pe marginea subiectului amenzilor propuse care sunt mult prea mari prin comparatie cu veniturile soferului de rand. In conditiile in care apar modificari aproape lunar, viitori soferi care se pregatesc pentru examen completand chestionare DRPCIV sunt tot mai confuzi in privinta legislatiei, iar situatia nu sta deloc diferit nici pentru participantii la trafic. Cu toate acestea autoritatile sustin ca amenzile usturatoare vor descuraja practicile incorecte sau periculoase in trafic, iar tot ce trebuie sa faca soferii pentru a se feri de aceste amenzi este sa conduca preventiv si corect. In timp ce dezbaterile aprinse continua, guvernul modifica din nou Codul Rutier.
Modificari noi, vesti proaste
Guvernul vine din nou cu idei de modificari ale codului rutier care nu sunt deloc agreate de soferi sau opinia publica. Ultima propunere de modificare face referire la OUG 195/2005 legat de circulatia pe drumurile publice.
Amenzile usturatoare vizeaza de data aceasta soferii care transporta persoane contra cost, inclusiv cei care obisnuiesc sa ia autostopisti la drumurile prin tara.
Proiectul de lege propus de Ministerul Transportului este inaintat Parlamentului pentru aprobare. In cazul in care acesta modificare va intra in vigoare, soferii care obisnuiesc sa ia autostopisti si cei care fac taximetrie ilegal ori transporta persoane intre localitati contracost vor fi amendati cu sume cuprinse intre 1000 si 5000 de lei.
Problema cu acesta initiativa sta in ambiguitatea proiectului de lege care nu explica exact ce se intelege prin transport ilegal. In forma sa actuala, acest proiect de lege s-ar putea aplica oricarei persoane care ia un necunoscut in masina la drum lung.
Ministerul Transporturilor isi motiveaza propunerea in baza sigurantei in trafic si a pericolului pe care astfel de practici il reprezinta atat asupra autostopistilor cat si a soferilor care aleg sa ia persoane necunoscute in masina. Este inca neclar cum s-ar putea determina daca persoana luata la drum a platit sau nu pentru acest serviciu si daca aceasta cunoaste sau nu soferul.
Puncte de amenda mai scumpe, amenzi mai mari
Desi in luna martie a acestui an proiectul de cod rutier propus de MAI a fost respins cu 119 voturi, pentru raportul de respingere pe motiv ca acesta propunea amenzi cuprinse intre 4.000 si 10.200 de lei, amenzi mult prea mari pentru capacitatea de plata a soferilor romani, amenzile continua totusi sa se scumpeasca.
Soferii care au rasuflat usurati la vestea ca proiectul initial de modificare a Codului Rutier a fost respins, incep din nou sa se revolte la scumpirile progresive ale amenzilor. In timp ce pe site-uri de specialitate precum ODAT.ro apar in permanenta stiri despre noi propuneri de modificare a acestui codului rutier, punctele de amenda se scumpesc.
Punctele de amenda pot fi cumulate incredibil de usor pentru contraventii putin grave insa repetate, viteza, vorbitul la telefon, nepurtarea centurii de siguranta, parcarea in locuri interzise, toate acestea se cumuleaza rapid, iar la 15 puncte permisul este suspendat pe o perioada de 2 luni. Pentru a afla exact care este situatia punctelor de amenda poate fi contactat serviciul rutier care tine o evidenta exacta. Bineinteles, asa cum este obiceiul in Romania, intreg procesul este lung si frustrant, fiind nevoie de redactarea unei cereri in baza careia se asteapta un raspuns.
Cresterea salariului minim pe economie a afectat incepand cu luna iulie a acestui an si valoarea amenzilor aplicabile soferilor, astfel:

Pentru soferii cu 2-3 puncte de amenda, suma platita se va incadra intre 180 si 270 lei;
Pentru soferii cu 4-5 puncte de amenda, suma platita se va incadra intre 360 si 450 lei;
Pentru soferii cu 6-8 puncte de amenda, suma platita se va incadra intre 540 si 720 lei;
Pentru soferii cu 9-20 puncte de amenda, suma platita se va incadra intre 810 si 1800 lei;
Pentru persoanele juridice cu 21 -100 puncte de amenda, suma platita se va incadra intre 1890 si 9000 lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *