Prevederi aberante / Paralizatii si infirmii chemati la reexaminare
La Comisia de Expertiza a persoanelor cu Handicap, care functioneaza in cadrul Directiei de Asistenta Sociala Prahova, vin saptamanal sute de prahoveni care au probleme grave de sanatate pentru a fi examinati in scopul obtinerii unei indemnizatii. Nu au alte venituri. Hrana si medicamentele sunt platite din banii veniti de la stat.
Plimbati de la Primarie la medicul de familie
Chinul celor care sunt bolnavi si nu mai pot munci incepe de la momentul intocmirii dosarului pentru obtinerea asa-zisei pensii pentru ca au de adus un dosar pentru care alearga cel putin doua saptamani. Dosarul trebuie sa contina: o copie a buletinului de identitate, copie de pe livretul militar, ancheta sociala de la primarie (copie si original), bilete de iesire din spital, referat medical de la medicul de familie cu starea prezenta, referat medical recent de la medicul specialist, adeverinta de venit impozabil de la circa financiara, decizie de invaliditate (copie si original), certificat de nastere, casatorie (copie si original). “Pentru ancheta sociala am asteptat mai bine de o saptamana. Abia pot sa ma tarasc si am fost asa bolnava. Referatul de la medicul de familie l-am obtinut la fel de greu pentru ca acesta mi-a cerut sa merg mai intai la medicul specialist, care trebuie sa te examineze inainte sa iti dea un document medical”, ne-a marturisit Elena. C, beneficiara a indemnizatiei pentru persoanele cu handicap.
1700 de copii
Cea mai mare aberatie este insa faptul ca bolnavii, care pot fi cardiaci, diabetici, infirmi, paralizati, sunt chemati periodic la Comisia de Expertiza. Starea lor de sanatate fiind foarte grava, acestia isi pun in pericol viata atunci cand sunt nevoiti sa vina si sa astepte ore in sir la reexaminare. “Tatal meu este in scaun cu rotile. Nu isi mai poate reveni. Totusi, este chemat la comisie. Nu inteleg de ce ne tot plimba pe drumuri”, ne-a declarat Toma. V.. Aceste lucruri se intampla tocmai pentru ca asa prevede legea. “In judetul nostru primesc indemnizatii de handicap 20.443 de bolnavi dintre care 18.731 sunt adulti iar 1712 copii. In functie de gravitatea bolii, aceste persoane merg la verificare la sediul nostru. In general, beneficiarii indemnizatiilor sunt chemati la expertiza la sase luni sau la un an”, ne-a declarat Vasilica Florea, director Directia de Asistenta Sociala Prahova.
Monalisa Serban
Publicat in editia din data de: 10-10-2007