Primaria Ploiesti pune bete in roate reabilitarii termice a blocurilor

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Rebilitarea termica a unui bloc din Ploiesti este oprita de mai bine de doi ani de birocratia din Casa Alba. Oamenii au reusit sa stringa partea lor de bani pentru lucrari, dar sunt tinuti pe loc de mai multe adrese ale autoritatilor locale.

Dezinteres
Potrivit administratorului asociatiei de proprietari al blocurilor din Centrul Civic Nord din Ploiesti, Dumitru Panait, asociatia s-a inscris in programul primariei privind reabilitarea blocurilor. ?S-a facut un studiu de fezabilitate, s-au dat preturile estimative si s-a ales un model din cele patru. Dupa care am primit de la ministerul lucrarilor o adresa in care eram obligati sa facem o alta expertizare tehnica a blocului. Blocurile noastre sunt facute in 1966, dar au fost incadrate in gradul II din punct de vedere seismic. Cam in aceeasi perioada primim o notificare de la Primaria Ploiesti in care se spunea ca in maximum trei luni trebuie sa solicitam expertiza tehnica pentru bloc, astfel vom plati o amenda de 20 de milioane lei vechi. A doua zi, eu eram deja cu cererea la ei. Dar desi am revenit de doua ori pe aceasta problema, nimeni nu a venit sa faca vreo expertiza. Dupa alte doua luni am primit o alta adresa de la primarie ca blocul nostru nu este prioritar, pentru ca au intaietate cele multietajate, cu mai multi locatari etc.?, povesteste administratorul Dumitru.

Uitati de Primarie

De doi ani si jumatate, oamenii asteapta sa ii ia in calcul Primaria, si, pentru ca expertiza nu a fost facuta, reabilitarea ramane doar o dorinta. ?Desi peste 75% dintre locatari sunt oameni trecuti de 70 de ani, pensionari cu venituri mici, am reusit sa strangem pana acum 300 de milioane de lei, adica 20% din cei 33% cat ar insemna partea noastra. Dar fara o noua expertiza nu putem face nimic. Noi avem patru blocuri si pentru un singur bloc ar fi nevoie de un miliard. Dar noi vrem doar prima parte a reabilitarii, cea cu anveloparea blocului si schimbarea coloanelor. Stam cu banii intr-un depozit bancar si asteptam ca cineva sa ne bage in seama?, declara administratorul. Dupa ce atata timp a fost plimbat si amanat, omul s-a hotarat sa renunte. ?M-am saturat de acest joc al hartiilor, cand noi vrem sa facem ceva si ni se trimite o hartie de la primarie ca mai bine ne-am asigura tencuiala care pica. Pai noi ce vrem? Odata incepute lucrarile si acea tencuiala ar fi reparata, nu??, spune Panait.

Viceprimarul Ploiestiului, Gratiela Gavrilescu ne-a declarat: ?Avem deja pe lista de asteptare 22 de asociatii de proprietari pentru reabilitare termica. Asta pentru partea de proiectare. Noi avem partea noastra de bani, dar se pare ca in cele mai multe situatii, administratorii nu cad la pace cu oamenii, atunci cand vine vorba ca acestia sa faca eforturi financiare, credite pentru a plati partea lor. Apoi mai este si alta problema cu structura blocurilor; daca acestea sunt foarte vechi pot intra la consolidare, iar nu la reabilitare?.

Primul bloc reabilitat din Ploiesti, dar si din tara, M10 de pe strada Arhip Nicolae s-a dovedit a fi un esec, constructorul oferind pe bani multi doar montare de polistiren, geamuri termopan si izolarea acoperisului. In cadrul programului de reabilitare termica, asociatia plateste 33% din lucrare, alti 33% autoritatea locala, iar restul de 34% statul, prin ministerul lucrarilor.

Raluca EPARU
Publicat in editia din data de: 04-10-2007

spot_imgspot_img