1 Mai muncitoresc fara muncitori. Romania se confrunta cu cea mai grava criza de forta de munca din istorie

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

„Va mai amintiti de 1 Mai de pe vremea Epocii de Aur? Televiziunea ne prezenta reportaje cu batalioane de muncitori, in salopete, specializati in diverse industrii, focusati pe indeplinirea planului cincinal stabilit de Nicolae Ceausescu, scrie libertatea.ro.
Citeste si?Florin Citu: Romania nu mai poate evita o criza economica de proportii
Dincolo de propaganda, cert este ca Romania acelor ani nu ducea lipsa de forta de munca. Toata lumea era obligata sa aiba un loc de munca, iar scolile profesionale scoteau absolventi pe banda rulanta. 30 de ani mai tarziu, 1 Mai nu mai e deloc privita drept Ziua Internationala a Muncii. A devenit mai mult o sarbatoare turistica, in care litoralul, pensiunile de la munte, iesirile la gratar in padure au ajuns sa fie in prim-plan.
Muncitorii de odinioara fie s-au pensionat, fie au plecat in Occident in cautarea unei vieti mai bune”, arata analiza.
Motoarele economiei risca sa se infunde
„Firmele vor sa se extinda, economia isi tureaza motoarele insa risca sa le caleze, pe fondul accesului tot mai scump la bani – benzina economica, si a lipsei acute de forta de munca”, spun analistii.
Guvernul a trecut de la 1 ianuarie contributiile sociale si de sanatate la angajat, masura care a generat incertitudine si pe care sindicatele vor sa o atace la Curtea Constitutionala.
Salarii si consum
Dintre statele europene, Romania a inregistrat cea mai mare crestere procentuala a salariului minim in ultimii zece ani, de 195%, cu toate acestea, nivelul salarial de la noi este in continuare incomparabil mai mic decat cel din tarile occidentale.
„Castigul salarial reflecta, in mare parte, realitatile economice. Chiar daca in prezent se inregistreaza o crestere economica semnificativa, aceasta provine in mare parte din consum, nefiind una solida, sustenabila pe termen lung”, afirma analistii KeysFin.
Productivitatea muncii la noi este inca redusa, iar firmele evita sa investeasca foarte mult in angajati.
„Prin cresterea salariilor din sectorul bugetar, statul incearca sa impulsioneze piata, insa avand in vedere cadrul economic instabil, prea putini investitori au urmat acest trend.
In absenta unor conditii investitionale propice, precum infrastructura sau sistemul fiscal, Romania ramane totusi atractiva in ochii investitorilor mai ales prin costurile reduse cu forta de munca. Pentru ca aceasta tendinta sa se schimbe este nevoie de politici macroeconomice, de sustinerea investitiilor cu dezvoltare pe orizontala. Abia atunci cand economia nu va mai fi atat de fragila, vom vedea o crestere reala a veniturilor angajatilor romani”, au explicat analistii de la KeysFin.
Batalia pe angajati
Potrivit unui sondaj recent, peste 70% dintre oamenii de afaceri chestionati au identificat drept politica de aduce studenti in practica drept principala tendinta pe piata fortei de munca.
„Batalia pe salarii a ajuns la un nivel la care multe dintre firme nu mai pot concura. Un manager de vanzari a ajuns sa coste 3-4.000 de euro plus bonusuri, nivel pe care multe dintre companii, cu exceptia multinationalelor, nu il pot garanta. Astfel ca multi investitori au trecut la recrutarea de tineri inca de pe bancile facultatii si oferirea de programe de training, in cele mai multe cazuri platite. Iar firmele care au nevoie de muncitori calificati, nu pentru functii de conducere, au ales sa-si dezvolte propriile scoli de meserii, calificarea la locul de munca devenind o componenta esentiala in business-ul actual”, spun analistii de la KeysFin.
Revenim la PFA si cu microintreprinderi
Un alt trend, identificat indica o focusare tot mai puternica catre angajatii flexibili, cu spirit antreprenorial.
„Ideea de parteneriat pe proiect a ajuns sa reprezinte o practica tot mai semnificativa in piata muncii. Firmele prefera sa isi externalizeze proiecte catre specialisti independenti, pe PFA sau microintreprinderi, beneficiile fiind multiple, de la reducerea costurilor cu forta de munca, la cele logistice (birou, transport, etc.).
Dincolo de costurile mai reduse, firmele au astfel garantia ca proiectele se realizeaza la timp, acest lucru fiind conditionat de plata facturii. Este un trend avantajos si pentru specialisti, de exemplu dezvoltatorii software, care pot accesa astfel mai multe proiecte simultan”, au mai spus analistii de la KeysFin.
Dincolo de realitatea lui 2018, viitorul pe piata muncii se anunta destul de sumbru. Scaderea nalitatii, iesirea la pensie in urmatorii ani a unei intregi generatii de angajati si mai ales exodul fortei de munca catre Occident va face ca Romania sa se confrunte in urmatorii ani cu o criza tot mai adanca de forta de munca.
Sistemul de educatie, complet inutil
„Sistemul de educatie, asa cum este el croit in prezent, este complet inutil in fata provocarilor din piata muncii. Inca se scot pe banda rulanta generatii de someri cu diploma, de absolventi de liceu si universitate care nu sunt conectati la realitatile economice”, afirma expertii.
Potrivit acestora, statul roman trebuie sa investeasca semnificativ in reorientarea sistemului educational catre necesitatile economiei.
Sa nu ajungem la „importul” de muncitor din Africa si Asia
„Avem nevoie de scoli de meseriasi, in toate domeniile, de la auto la agricultura, de la prelucrarea materialelor la mestesugarie. Este necesara, de asemenea, dezvoltarea unui program real de sprijin fiscal si financiar pentru firmele care angajeaza forta de munca tanara, abia iesita de pe bancile scolilor. Fara astfel de masuri, criza se va accentua, iar alternativa va fi sa aducem muncitori din tarile sarace, din Africa si Asia, cu consecinte sociale inerente, vezi cazul Germaniei”, au mai declarat expertii de la KeysFin.
Romania a ajuns deja sa „importe” muncitori din Vietnam si Sri Lanka.
Recrutarea creste ca Fat-FrumosInteresul in crestere al angajatorilor a facut ca piata de HR sa creasca semnificativ in ultimii ani, de la 2,06 miliarde de lei in 2012 la 3,6 miliarde de lei in 2017.
Numarul firmelor de recrutare a avansat sustinut, cu aproape 20%, de la 2.685 in 2012 la 3.192 de companii in 2016, iar profitul net al acestora aproape s- a dublat in acest interval, la 222,8 milioane de lei. In 2017, potrivit datelor preliminarii, profitabilitatea firmelor a atins nivelul de 255 milioane de lei.
Cresterea interesului pentru acest segment economic a dus totodata si la cresterea cu peste 40% a numarului de angajati din companiile de recrutare, intre 2012-2017, la 61.800 angajati.
Principalele companii din domeniu sunt Adecco Resurse Umane – cu afaceri de 285 milioane de lei in 2016, Lugera&Makler (239 milioane lei), Manpower HR (105 milioane lei), Barnett Mccall Recruitment SRL (100 milioane lei) si IHM Total Consult SRL (87,5 milioane lei).
Romania cu mai multe viteze
Analiza arata, totodata, ca cele mai multe companii de HR sunt concentrate in jurul polilor de crestere economica, precum Bucuresti-Ilfov (1.073 firme), zona Cluj-Sibiu (415), zona de Nord-Est (399), Constanta-Dobrogea (390) si Timisoara-Banat …

spot_imgspot_img