10 pasi catre obtinerea permisului auto de la prima incercare

Examenul teoretic.?Cunoastem cu totii dictonul latin “repetitio mater studiorum est”, in traducere “repetitia e mama invataturii”. De ce trebuie sa repetam pentru a ne asigura ca retinem anumite informatii si ca nu le uitam? Explicatia psihologica este simpla: o informatie nu poate fi activata din cauza alteia mai puternice, care o eclipseaza pe prima, creand astfel fenomenul de interferenta. Asadar, pentru a retine informatii din diverse surse, trebuie sa recitim, sa repetam, sa recitim si din nou sa repetam.

In acest sens, aplicam acest principiu in majoritatea situatiilor cu care ne confruntam in viata de zi cu zi, in cele mai multe cazuri inconstient: ganditi-va de cate ori repetati in minte un numar de telefon atunci cand vi-l dicteaza cineva si nu aveti la indemana un creion si o foaie de hartie sa notati? Dar cand trebuie sa invatati pentru un examen? De cate ori reluati materialul pentru a va asigura ca stiti sa reproduceti macar ideile principale, pe care apoi sa le dezvoltati in stilul propriu?
La fel trebuie sa se intample si atunci cand ne pregatim pentru examenul teoretic de obtinere a permisului auto. Este vorba de un examen ca toate celelalte, cu mentiunea ca in acest caz avem de-a face cu informatii exacte, pe care nu le putem interpreta.
www.Odat.ro a facut un mic studiu in randul soferilor si a descoperit ca oamenii se ghideaza dupa acelasi principiu atunci cand completeaza chestionare auto drpciv si se pregatesc pentru obtinerea permisului de conducere.
La intrebarea : a”Care este secretul succesului la examenul teoretic pentru obtinerea permisului de conducere?”, rezultatele nu au fost deloc surprinzatoare:
82% dintre respondenti au declarat ca completarea chestionarelor drpciv in mod repetitiv, de cel putin trei ori, ar fi cea mai buna cale pentru a garanta obtinerea permisului auto de la prima incercare;
12% dintre respondenti au declarat ca invatarea codului rutier ar fi cea mai buna metoda pentru obtinerea permisului auto de la prima incercare;
6% au declarat ca citirea codului rutier si invatarea regulilor de circulatie in trafic, la orele de conducere, ar fi metoda care garanteaza obtinerea permisului auto din prima incercare (studiu realizat in decembrie 2014 – ianuarie 2015 si la care au participat 1000 de respondenti).
Suntem deci diferiti, insa rezultatul obtinut de www.Odat.ro confirma faptul ca acest principiu al repetitiei este cel dupa care se ghideaza persoanele care au promovat examenul teoretic pentru obtinerea permisului auto inca de la prima incercare.
Asadar, serecomanda urmarea unor pasi care sa ne ghideze catre succes in ceea ce priveste examenul teoretic pentru obtinerea permisului de conducere. Acestia ar fi urmatorii:
1. Citirea codului rutier si sublinierea pasajelor care ne pun in dificultate. Fiecare dintre noi are deja cateva informatii despre condus atunci cand incepe scoala de soferi, informatii venite din diverse surse, inclusiv din experienta ca pasager. Este important ca informatiile pe care le avem sa fie trecute prin filtrul manualului, pentru confirmarea sau infirmarea lor. La fel de important este sublinierea acelor informatii pe care nu le aveam, pentru a putea sa le gasim mai usor atunci cand citim codul rutier pentru a doua oara.
2. Completarea chestionarelor auto online disponibile pe www.i-drpciv.ro, pentru categoria de permis dorita (a,b,c,d sau e). Dupa citirea codului rutier este indicat sa verificam ce am retinut si ce am omis, iar metoda ideala de verificare este completarea chestionarelor auto si verificarea raspunsurilor.
3. Dupa prima completare a chestionarelor auto, recomandam recitirea codului rutier, cu focus pe subiectele din chestionarele drpciv la care s-a raspuns gresit.
4. Completarea chestionarelor auto inca o data, inclusiv a celor la care s-a raspuns corect de la prima incercare. Chiar daca poate parea inutil, este posibil ca din cauza multitudinii de intrebari si a capcanelor din anumite intrebari, sa devenim confuzi si sa incurcam raspunsurile. Pentru a simplifica putin lucrurile, se pot completa in functie de categoria sau categoriile care ne-au pus probleme in prima faza (indicatoare, prioritate, depasire, conducere preventiva, etc). De aceea, repetitia tuturor chestionarelor online de pe www.i-drpciv.ro ne va inaltura orice urma de indoiala. Daca rezultatele sunt bune si reusim sa obtinem un scor de peste 24 din 26, atunci suntem pe drumul cel bun si avem siguranta ca vom obtine un scor bun si la examenul teoretic de la politie.
5. Adresarea constanta de intrebari intructorului auto, in timpul orelor de conducere. Este recomandat sa verificam anumite informatii si reguli impreuna cu instructorul, chiar in timpul orelor de conducere. Instructorul are experienta si disponibilitatea sa ne asiste in invatarea regulilor de circulatie si in timpul orelor de practica.
Examenul practic
Oare cati dintre noi stiu sa se controleze emotional atunci cand dau un examen practic sau oral? Amintiti-va ca chiar si atunci cand trebuia sa raspundeti la o materie in liceu, se intampla sa fiti inundati de emotie si sa fiti incapabili de a da raspunsurile corecte, chiar si atunci cand le invataserati si le stiati foarte bine. Da, majoritatea dintre noi suntem emotivi si ne lasam coplesiti de emotii in situatii stresante, lucru care ne afecteaza judecata si implicit rezultatele. Acesta este principalul motiv pentru care majoritatea dintre noi rateaza examenul practic.
Vestea proasta este ca un putem sa ne schimbam temperamentul peste noapte, de fapt, nu putem sa ne schimbam temperamentul deloc, pentru ca acesta este innascut, este un dat genetic.
Vestea buna este ca putem sa il influentam la nivel cognitiv, iar pentru a face asta, trebuie sa ne cunoastem foarte bine. Temperamentul este de fapt suma unor trasaturi care ne caracterizeaza individualitatea din punct de vedere al dinamicii comportamentale si al capacitatii energetice.
Care sunt cele 4 tipuri de temperament si in care ne incadram?
Hipocrate a facut o clasificare in secolul 5 inaintea erei noastre, clasificare care este recunoscuta si astazi si care identifica cele patru tipuri de temperament care caracterizeaza omul. Este important de stiut ca fiecare individ are o combinatie de doua dintre aceste patru temperamente, dintre care unul este dominant.
A. Coleric – persoana extrovertita, puternica, iute, pragmatica, expresiva, cu schimbari de dispozitie, care traieste in prezent, gaseste detaliile ca fiind plictisitoare, stie sa argumenteze, usor neechilibrata.
B. Sangvinic – persoana extrovertita, echilibrata, mobila, optimista, se pricepe sa stabileasca contacte, caracterizata prin joc si nu prin conflict, cu bun simt, cu foarte buna capacitate de analiza si sinteza.
C. Flegmatic – persoana introvertita, linistita, calma, echilibrata, meticuloasa, putin comunicativa, cu activitati individuale, care evita confruntarile, impenetrabila, statornica.
D. Melancolic – persoana introvertita, slaba, lenta, neechilibrata, depresiva, cu o sensibilitate mare, dar cu gandire analitica extraordinara si cu capacitate de a identifica detalii acolo unde altii nu le vad, persoana ascunsa, inchisa, cu predispozitie la reverie.
Surprinzator, persoanele cu temperament coleric si sangvinic gasesc examenele destul de dificile si au dificultati in ceea ce priveste stapanirea de sine si concentrarea pe rezultate. Persoanele flegmatice si melancolice au capacitate de concentrare ridicata, pentru ca le place sa lucreze si sa studieze singuri si …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *