40 de minute de agonie pentru un condamnat la moarte

40 de minute a durat agonia?pentru un comdamnat la moarte din Oklahoma,?Statele Unite, dupa introducerea unei noi proceduri de injectie letala.?Urmatorea executie a fost amanata, din aceasta cauza, relateaza AFP, preluata de Mediafax.
La cateva minute dupa ce a inceput injectarea cocteilului letal – care nu a fost testat niciodata – directorul inchisorii acestui stat din sud, Robert Patton, a ordonat oprirea executiei lui Clayton Lockett, care a fost totusi declarat decedat dupa 40 de minute, in urma unei “crize cardiace bruste”, a declarat pentru AFP Jerry Massie, purtator de cuvant al inchisorilor.
S-a constatat un “esec al (substantei) intravenoase” administrate detinutului si s-a conchis ca “medicamentele nu intra in sistemul” venos.?Dar Clayton Locket a murit dupa o “criza cardiaca brusca” la ora 19.06 (03.23 ora Romaniei), respectiv la 43 de minute dupa ce a inceput procedura si in timp ce cele trei medicamente prevazute de procedura au fost injectate, a adaugat purtatorul de cuvant.
La cateva minute dupa injectie, detinutul a intrat intr-o stare de suferinta, fiind foarte agitat, corpul tremurandu-i, ridicandu-si umerii de pe masa de executie, grohaind si rostind cuvinte neinteligibile, potrivit presei locale, informatii confirmate partial de Massie.?Directorul a decretat imediat amanarea cu 14 zile a executiei celui de-al doilea condamnat, Charles Warner, care era prevazuta la ora locala 20.00 (04.00 ora Romaniei), a precizat el.
“Dupa mai multe saptamani de refuz din partea Oklahomei de a oferi informatii elementare despre medicamentele utilizate pentru procedurile de injectie letala in aceasta seara, Claytin Lockett a fost torturat pana la moarte”, a denuntat imediat Madeline Cohen, avocata lui Charles Warner.
Oklahoma a programat pentru marti seara prima sa executie dubla in aproape 80 de ani, in pofida apelurilor repetate ale celor doi condamnati care cereau informatii despre noul protocol de injectie letala decis de autoritatile penintenciare.?Noua procedura din Oklahoma, care nu a mai fost testata pana in prezent, prevede injectarea unui cocteil cu trei produse, un sedativ, un anestezic si clorura de potasiu in doza letala.
Ancheta independenta si autopsie
In timp ce Oklahoma, ca si alte state americane, s-a confruntat cu o penurie de barbiturice pentru executii, apararea celor doi detinuti a depus in zadar numeroase recursuri pentru a obtine informatii cu privire la noile produse.
Curtea Suprema din Oklahoma, care a suspendat la 21 aprilie pe termen nedifinit cele doua executii pe durata rezolvarii acestei controverse, a apreciat dupa doua zile ca cei doi barbati “nu au dreptul la informatiile pe care le cer decat daca vor fi executati pe scaunul electric”.
“Trebuie sa obtinem raspunsuri complete cu privire la ce nu a mers. Trebuie sa avem o ancheta independenta condusa de o parte terta si nu de autoritatile …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *