40.000 de euro pe cap de medic roman exportat in Franta

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Un medic roman valoreaza in Franta chiar si 40.000 de euro. Atat sunt dispuse sa dea pentru aducerea lui comunele din Hexagon, care se confrunta cu un fenomen numit de presa „desertificare medicala”: nici un francez nu mai este dispus sa se faca doctor de tara. Doua firme de recrutare vor bate saptamana aceasta Romania, cu oferte greu de refuzat ? 5.000 de euro salariu, prima de instalare, locuinta. Este un semnal de alarma pentru autoritatile sanitare din Romania. Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, ridica din umeri declarand pentru Gandul ca „este greu sa existe o competitie cu un asemenea salariu”. Bazac spera ca, „pe masura ce trece timpul”, si Romania va crea „cadrul legislativ” care sa stimuleze doctorii.

Profesorul Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor, a explicat ce o sa se intample: „Daca aceasta tendinta persista, noile spitale pe care urmeaza sa le construim vor fi pline de samani si vrajitoare”.
Dar nici in acest moment nu stam cu mult mai bine. Şeful compartimentului de chirurgie toracica de la Spitalul Universitar din Bucuresti, Florin Chirculescu, i-a scris o scrisoare deschisa ministrului Sanatatii in care spune ca lipsa de personal l-a adus in situatia sa aleaga: operam sau ajutam pacientii sositi in Urgenta? Romania are in acest moment de 3 ori mai putini medici decat media europeana, platiti de 10 ori mai prost. Daca vi se pare ca situatia e gri, va mai dam o informatie: in aprilie, pe holurile Facultatii de Medicina din Capitala vin strainii. Se organizeaza Targul de Medici care, din 2007, a ajutat 5.000 de doctori prost platiti in Romania sa fie bine platiti in strainatate.

spot_imgspot_img