“Aurul rosu”. Planta care aduce venituri de 14.000 de euro pe kilogram este cultivata intr-un sat din Romania

Guzman Aparitio a cumparat 15 hectare de teren in comuna Bustuchin. “In piata de desfacere, in Spania, de exemplu, se vinde cu 8.000 de euro kilogramul si in Europa este in jur de 14.000 pe kilogram”, a explicat investitorul spaniol pentru postul de televiziune.?
In primul an, Guzman – care are o afacere identica in Spania – a recoltat din Gorj 200 de grame de sofran. Investitorul a angajat mai multi localnici si a infiintat si o cooperativa in comuna, astfel incat localnicii care vor sa cultive sofran se pot asocia cu el.
Pentru a cultiva sofran este nevoie de foarte multa rabdare. Planta de sofran creste in inaltime pana la maximum 20 – 30 de centimetri si face pana la 4 flori, fiecare dintre ele cu doar 3 stamine de culoare rosu-purpuriu intens. Staminele sunt apoi culese cu mana si uscate. Pentru un gram de praf de condiment este nevoie de sute de firicele fine. Iar pentru a obtine un kilogram de sofran este nevoie de recolta de pe patru hectare.
Originar din Asia de Sud-Vest, sofranul este una dintre cele mai scumpe mirodenii aromatice din lume. De culoare galbena, sofranul este considerat o adevarata delicatesa, fiind folosit in bucataria spaniola, italiana sau indiana. De exemplu, spaniolii il folosesc la paella, careia ii da culoarea galben-rosiatica specifica, italienii il adauga in orez, iar indienii in dulciuri.
De asemenea, sofranul este utilizat si in medicina sau in industrie. In prezent, culturile de sofran s-au raspandit in multe parti din lume, ca de exemplu Asia, Eurasia, Europa, America de Nord, Africa de Nord sau Oceania. Statul-campion la productia de sofran este Iranul: acesta face aproximativ 90% din productia de sofran la nivel mondial.
loading…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *