“Bomba demografica” din China va fi dezamorsata: Beijing-ul vrea doi copii de familie, de la anul

Confruntata cu o imbatranire accentuata a populatiei si cu scaderea galopanta a populatiei apte de munca, China isi reconsidera regula care impiedica majoritatea familiilor sa aiba mai mult de un copil, relateaza The Guardian.

La 35 de ani de la punerea in practica a regulilor draconice de control al populatiei, responsabile pentru milioane de avorturi si pentru pornirea unei a”bombe demografice cu ceas”, China ar fi pe punctul de a introduce a”politica celor doi copii”. Noua reglementare, care ar permite tuturor cuplurilor chineze sa aiba doi copii, ar putea fi pusa in practica chiar a”la inceputul anului viitor, daca totul decurge bine”, a declarat un oficial chinez citat de China Business News.
Controversata si brutala politica a unui singur copil a fost adoptata de liderii comunisti chinezi in 1980, din cauza temerilor ca tara s-ar putea confrunta cu o catastrofala explozie demografica. Guvernul de la Beijing spune ca aceasta politica a impiedicat 400 de milioane de nasteri, dar costurile umane au fost imense: sterilizari fortate si avorturi, infanticid repetat si un dramatic dezechilibru al sexelor ce face ca milioane de barbati chinezi sa nu-si poata gasi niciodata o partenera de viata.
In 2012 s-a petrecut unul dintre cele mai socante cazuri de violare a drepturilor omului din cauza acestei politici ce sfideaza preceptele sfinte: o femeie de 23 de ani, ce locuia in provincia Shaanxi din nordul Chinei, a fost rapita de oficiali guvernamentali insarcinati cu implementarea planificarii familiale si a fost fortata sa avorteze in a 7-a (a Saptea!) luna de sarcina.
Liang Zhongtang, un demograf de la Academia de Stiinte Sociale de la Shanghai, sustine ca aceasta politica trebuia abolita cu mult timp in urma. a”Esenta problemei nu este dreptul de a avea un copil sau doi. Este vorba despre libertatea de a procrea a individului. In trecut, guvernul chinez nu era capabil sa inteleaga aceasta problema fundamentala,” afirma Liang.
Beijing-ul a dezmintit repede orice informatie ca a”politica celor doi copii” ar urma sa fie pusa in aplicare pana la sfarsitul anului, dupa cum afirma, in mod repetat, Comisia pentru Sanatate Nationala si Planificare Familiala, citata de China Daily.
Profesorul de demografie de la Universitatea Peking, Lu Jiehua, a declarat, pentru Global Times, ca schimbarea de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *