“Confiscarea averilor ilicite, o prioritate pentru Romania”

“Romania implementeaza o Strategie asumata de reprezentantii celor trei puteri. Guvernul Romaniei, Parlamentul si sistemul judiciar, prin parchet, instanta suprema si Consiliul Superior al Magistraturii, au agreat principiile comune si obiectivele strategice.
Tot prin strategie am agreat ca este important sa tintim activele financiare ale celor care incalca legea. Identificarea averilor ilicite, confiscarea acestora, inclusiv prin aplicarea directivei europene in materia confiscarii extinse, constituie o prioritate pentru Romania. Ultimii doi ani arata o crestere constanta a eficientei organelor judiciare romane, sumele indisponibilizate anual fiind de aproximativ jumatate de miliard de euro. Acesti bani trebuie sa ajunga in cel mai scurt timp in bugetul national pentru a se reintoarce la cetatean in servicii publice mai eficiente, sanatate, educatie si, de ce nu, justitie”, a afirmat Cazanciuc la Conferinta Regionala Anticoruptie.
El a sustinut ca, din perspectiva luptei impotriva coruptiei, Romania are instrumentele legislative necesare, are know-how si are vointa de a lupta cu acest fenomen.
“Mai mult, cred ca avem, prin institutiile specializate, o experienta foarte importanta pe care o putem impartasi partenerilor europeni, iar experienta noastra este cu atat mai importanta cu cat ea a presupus atat crearea cadrului legal, cat si construirea unor noi institutii. (…) Cele mai recente evaluari europene si internationale identifica track record-ul solid al institutiilor anticoruptie din Romania, confirmarea acestuia de catre instante de judecata si, nu in ultimul rand, de valori considerabile indisponibilizate in vederea confiscarii. (…) Ca ministru al Justitiei voi fi alaturi de institutiile anticoruptie pentru a ne asigura impreuna ca masurile adoptate in ultimii ani se afla pe un curs ireversibil”, a spus ministrul justitiei.
El a adaugat ca este nevoie mai mult de investitii in prevenire, iar fiecarui conducator de institutie ii revine obligatia de a organiza in asa fel mecanismele administrative si manageriale incat cele mai mici abateri sa fie identificate si corect solutionate.
“Anul 2014 este unul foarte important, pentru ca este anul in care s-a finalizat amplul proces de intrare in vigoare a noilor Coduri. A fost un proces lung si complicat, dar in acest moment Romania are, atat in domeniul penal, cat si in cel civil, poate cele mai moderne Coduri. (…) Rezultatele implementarii noilor Coduri sunt incurajatoare, principala tinta fiind aceea a reducerii duratei si costurilor asociate proceselor aflate pe rolul instantelor. Inclusiv acest proces, cu provocarile sale inerente si solutiile identificate, poate constitui un element de cooperare regionala pe care Romania este dispusa sa il sprijine”, a explicat el.
Robert Cazanciuc a mentionat ca incheierea etapei de interventie legislativa asupra Codurilor deschide oportunitatile consolidarii increderii cetateanului in actul de justitie.
“Toate aceste demersuri sunt facute in primul rand pentru cetatenii romani, pentru increderea pe care acestia trebuie sa o aiba in justitie. Semnalele pe care le avem sunt incurajatoare, inclusiv cel mai recent Eurobarometru indicand o crestere sensibila a acestui indicator. (…) Daca suntem eficienti in lupta impotriva coruptiei, vom fi mai atractivi inclusiv pentru investitii substantiale in economia romaneasca, avand o contributie directa la progresul economic al tarii si al Uniunii Europene”, a mai subliniat …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *