“Fara aluzii din astea ieftine, da?” – cearta la Senat pentru “vacanta electorala” de o luna. Hasotti il invoca pe Machiavelli. Sarbu: “E veche asta”

de Cristian Fierbinteanu Publicat la: 25.04.2014 08:54 Ultima actualizare: 25.04.2014 08:55

Puiu Hasotti, Verestoy Atilla, Nicolae Moga, Ilie Sarbu si Calin Popescu Tariceanu au avut un lung schimb de replici, cu acuzatii de abuz si cu citate din Machiavelli, marti, in Biroul Permanent, plecand de la propunerea ca in eurocampanie senatorii sa aiba doar activitate in teritoriu.

Puiu Hasotti, Verestoy Atilla, Nicolae Moga, Ilie Sarbu si Calin Popescu Tariceanu au avut un lung schimb de replici, cu acuzatii de abuz si cu citate din Machiavelli, marti, in Biroul Permanent, plecand de la propunerea ca in eurocampanie senatorii sa aiba doar activitate in teritoriu.
Senatorul Nicolae Moga a propus program in circumscriptiile electorale pentru saptamana viitoare, iar Ilie Sarbu a adaugat: “Nu numai saptamana viitoare, pana in 26 mai 2014”, mentiune acceptata de Moga: “Pana in data de 26 mai 2014”.

Liberalul Puiu Hasotti a intervenit imediat mentionand ca nu este de acord cu acest program: “Vreau sa va spun ca, nici cel putin in 2012, cand a fost campania pentru alegerile parlamentare, nu s-a intamplat ca timp de patru saptamani Senatul sa nu lucreze. Au fost doar doua saptamani. Si, in acele doua saptamani, se intrunea si Biroul Permanent. Acum, la alegerile europene, mi se pare chiar cu totul deplasat sa luam o vacanta, ca despre asta este vorba – si sa ramana in stenograma vacanta, ca vacanta se numeste – timp de o luna de zile. Nu sunt de acord. Senatula?? Parlamentul este indrituit, conform tuturor legilor, sa legifereze. Noi, pana acum, am discutat cum trecem 45 de legi prin adoptare tacita – si vin si altele din urma, tot atatea – si ne imaginam un program prin care, timp de patru saptamani, Senatul sa nu lucreze. Vreau sa va spun ca niciodata, dar niciodata, nu s-a intamplat asa ceva. Nu s-a intamplat niciodata. Cel mai mult au fost doua saptamani”.
Senatorul PSD Ilie Sarbu a replicat: “Acum, tot pentru stenograma as vrea si eu sa spun ca nu suntem in vacanta. Pentru mine, de exemplu, nu este confortabil ceea ce o sa fac de saptamana viitoare, sa zic, de luni incolo, fiindca avem activitati in teritoriu care sunt epuizante. Trei-patru intalniri electorale pe zia?? nu cred ca-i usor. Daca nu facem nimic, daca stam acasa, atunci, sigur, devine plictisitor”. Puiu Hasotti a precizat ca luni si marti nici nu se face campanie, iar Sarbu i-a raspuns: “Cum sa nu se faca? Poate in Constantaa?? avem un judet mare, altelea?? Dar nu despre asta vorbim, ca principiu. Si vreau sa-i reamintesc domnului Hasotti ca s-a mai luat o vacanta”.
Hasotti a raspuns: “Niciodata”, iar Sarbu a relatat: “Cand eu eram presedinte al Senatului, in perioada aceea scurta, impreuna am votat, inclusiv Vadim Tudor a fost de acord sa plecam ina?? si n-am mai venit, ca n-a fost cazul”. Hasotti a replicat: “Ăsta este un abuz”.
Senatorul PSD Cristian Dumitrescu a propus ca Biroul Permanent sa se intruneasca o data pe saptamana, luni.
In discutie a intervenit senatorul UDMR Verestóy Attila, care a tinut sa dea o replica legata de implicarea parlamentarilor in campania pentru PE: “Sigur ca pe dumneavoastra nu va ingrijoreaza, pe noi da. Prezenta la europarlamentare nu se intrevede a fi prea ridicata, ba chiar foarte joasa. Si astaa?? fiecare partid are ierarhia de valori, unii considera ca alegerile europarlamentare nu sunt importante, am auzit si acum. Sigur, probabil ca grupul liberal in care vor accede cativa, probabil foarte putini, dupa entuziasmul aratat de domnul colega??”. Liberalul Hasotti l-a inrerupt pe Verestoy Atilla: “Nu, nu. Domnule senator, fara aluzii din acestea si fara scuze ca nu vrem sa venim la munca”, iar Verestóy a spus ca nu face nicio aluzie.
“Dumneavoastra, faceti munca cum credeti. Eu fac cum cred”, a spus Verestóy Attila, la care Puiu Hasotti a raspuns: “Fara aluzii din astea ieftine, da?”. “Raspund fata de electoratul meu nu fata de electoratul liberal. Raspund fata de lectoratul meu”, a spus reprezentantul UDMR, iar Hasotti i-a replicat: “Da, si fata de electoratul liberal nu faceti dumneavoastra asertiuni de doi lei”.
Verestóy Attila i-a spus lui Hasotti “Raspundeti dumneavoastra fata de electoratul dumneavoastra, faceti campania cum doriti si cand doriti. Sau nu faceti, daca nu doriti. Noi dorim sa facem campanie, vrem ca Romania sa aiba o prezenta buna”, iar liberalul a replicat “Muriti de dragul Romaniei! Ce sa zic?!”.
“De fiecare data am facut acest lucru si va rog sa nu acuzati, ca asta chiar depaseste orice limita ce spuneti acum”, a spus Verestóy Attila, iar Hasotti a punctat: “Deloc”.
“Cum adica de dragul Romaniei murim?”, a intrebat Verestóy Attila, iar Hasotti a spus: “Da, mai usor”.
Presedintele Senatului a incercat sa calmeze spiritele, dar Verestóy Attila a insistat: “Domnule Puiu Hasotti, pana aici, pentru ca asta inseamna chiar oa?? nu vreau sa calific”. “Foarte bine, nu calificati”, a raspuns liberalul, la care Verestóy Attila a continuat: “Nu vreau sa calific”.
Calin Popescu-Tariceanu a incercat din nou sa intervina: “Domnilor senatori, este a treia zi de Pasti”, insa cei doi nu s-au lasat. “Nu faceti dumneavoastra…”, a spus Hasotti, iar Verestoy Attila a replicat: “Retrageti-va cuvintele, domnule Hasotti”. “Nu retrag niciun cuvant, domnule, asta este intre electoratul liberal si Partidului Liberal (…) Nu-mi retrag cuvintele”, a spus Hasotti.
Tariceanu a intervenit iar: “Domnule senator Hasotti, am o rugaminte. Va dau intotdeauna cuvantul de cate ori solicitati, dar genul acesta de discutie excede de departe cadrul normal de desfasurare a unei reuniuni de Birou permanent. Deci, va rog foarte mult, il lasati pe domnul senator Verestóy sa-si faca interventia, dupa aceea, daca vreti sa interveniti, va dau cuvantul cand va vine randul, spuneti ce aveti de spus si, va rog, intr-un mod civilizat, tineti cont ca astazi este a treia zi de Pasti, in plus. Da? Va multumesc”.
Verestóy Attila si-a nuantat declaratia: “Domnilor colegi, eu va asigur ca este bine daca faceti, intr-adevar, o mobilizare a electoratului. Indiferent ce partid ar vota electoratul, prezenta trebuie sa fie ridicata”, iar Hasotti s-a aratat de acord cu aceasta varianta: “Asa da”.
“Noi consideram ca pentru acest lucru este nevoie de prezenta noastra in teritoriu. Unii nu considera acest lucru important. Atat am spus. Am si nominalizat cine s-a exprimat ca nu este important. Regret ca am nominalizat pentru ca, probabil, marea majoritate a celor care sunt in partidul respectiv nu gandesc asa. Vreau sa va asigur ca si dansii vor mobiliza oamenii, au tot interesul sa aiba o prezenta foarte ridicata si mai multi europarlamentari dupa viitoarele alegeri din 25 mai 2014. Noi vom face acest lucru. Multumesc”, a spus Verestóy Attila, iar Puiu Hasotti a punctat: “Asta deja este altceva”.
La randul sau, Nicolae Moga a spus ca europarlamentarele sunt extraordinar de importante. “Si pentru colegul si prietenul meu, domnul Hasotti. Eu sunt un senator care considera ca lucrarile sau deplasarile in circumscriptiile electorale, unde avem un program in fiecare saptamana, sunt tot atat de importante ca si lucrarile din plenul Senatului. Si va spun asta, pentru ca eu sunt un senator care se duce in fiecare saptamana in circumscriptia electorala. Pentru mine sunt foarte importante si atunci, de ce sa facem numai declaratii politice ca sa fim auziti de presa sau …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *