“Gaura neagra” descoperita de Dragnea a disparut. Guvernul Grindeanu critica vechea mostenire a lui Ciolos, dar ii aproba rectificarile bugetare
Atacurile dure ale presedintelui PSD, Liviu Dragnea, impotriva “gaurii de zece miliarde de euro” s-au risipit: raportul comisiilor parlamentare de buget finante s-au finalizat cu o serie de recomandari teoretice.
Aparent paradoxal, in timp ce PSD critica rectificarile bugetare operate de Executivul tehnocrat, prin ordonanta de urgenta 86/2016 si ordonanta 14/2016, guvernul Grindeanu recomanda Parlamentului adoptarea lor fara amendamente. La 27 ianuarie, acest Guvern a aprobat in sedinta sa saptamanala o nota referitoare la o serie de proiecte de lege aflate pe ordinea de zi a Legislativului, precizand daca doreste ca acestea sa fie respinse, aprobate sau aprobate cu amendamente. Cabinetul PSD-ALDE a transmis ca cele doua ordonante pot fi aprobate fara amendamente, spre deosebire de multe alte acte legislative ale fostului Executiv. “Se sustine proiectul de lege in forma adoptata de Guvern”, se arata in nota semnata de premierul Grindeanu.
Curtea de Conturi, de partea PSD
In nota, nu sunt reluate acuzatiile grave aduse de Dragnea, la 9 ianuarie. “Ceea ce s-a intamplat la Ministerul de Finante este ilegal (a??) 31 decembrie ne arata ca veniturile sunt mai mici cu 10 miliarde sau cu 14, o sa primesc toate datele maine dimineata. Asta este total ilegal. Cine a mintit cu aceste date, ceea ce nu s-a mai intamplat in Romania, va trebui sa plateasca”, spunea Dragnea, in 9 ianuarie, la Romania TV. Raportul comisiilor de buget-finante nu constata nicio ilegalitate. In document se apreciaza ca decizia corecta in cazul celor doua rectificari bugetare facute de Guvernul Ciolos in 2016 ar fi fost ajustarea negativa atat a veniturilor, cat si a cheltuielilor bugetului general consolidate. ” In anul 2016 a existat? o evolutie asimetrica,? a deficitului bugetar in ultimile doua luni. Astfel s-a? inregistrat o evolutie ascendenta a deficitului cumulat de la -0,17 din PIB la 31 octombrie 2016 pana la -0,73% din PIB la 30 noiembrie 2016, respectiv -2,41% din PIB la 31 decembrie 2016″, se arata in raportul comisiilor.
Totodata, din raportul Curtii de Conturi reiese ca cele doua rectificari bugetare au fost realizate intr-o maniera optimista, desi gradul de realizare a veniturilor bugetare la momentul elaborarii acestor acte normative inregistra valori cu circa 5% mai mici decat nivelul programat.
Citu: “O perdea de fum”
Senatorul PNL Florin Citu, membru al comisiei de buget finante, a criticat insa modul in care Curtea de Conturi s-a implicat in anchetarea guvernarii tehnocrate. “In premiera in Romania s-a folosit Curtea de Conturi pentru a argumenta afirmatiile politice ale unor lideri de partid. Raportul comisiei, care preia in principal argumentatia tehnica din raportul Curtii de Conturi, reprezinta o analiza a executiei bugetare pentru 2016 si nu a conditiilor care au stat la baza rectificarilor bugetare. Personal consider, din punct de vedere liberal, ca raportul Curtii de Conturi nu ar fi trebuit sa contina judecati de valoare asupra oportunitatii ce revenea guvernului in legatura cu rectificarile bugetare”, a afirmat Citu. El arata ca “30 de oameni seriosi” au pierdut timpul si “au taiat frunza la caini”. ” In contextul pe care vi l-am prezentat in materialele trecute, ma refer aici la …