“Innoirea parcului auto” cu rabla adusa din strainatate. Cum mai merge piata auto

Numarul tranzactiilor interne cu masini noi a inregistrat o scadere cu 40 de procente, in 2013, iar singurul domeniu in care s-a inregistrat o crestere a fost cel al importului de masini la mana a doua, cu 20%. Primul trimestru din 2014 nu a adus nicio revenire spectaculoasa pe piata masinilor noi, se arata intr-o analiza realizata de Autovit.ro, dupa ce segmentul inmatricularilor de masini noi a scazut, in 2013, pentru al saselea an consecutiv.
Primul trimestru al anului este cel mai slab pentru inmatricularile de autovehicule, cele mai bune perioade fiind primavara si toamna. Potrivit studiului insa, sezonalitatea a scazut destul de mult in ultimii ani. Printre cauzele numarului redus de inmatriculari in primele luni ale anului se numara si faptul ca acordarea de tichete valorice in programele Rabla a inceput, adesea, in al doilea trimestru.
Timbrul de mediu trage in jos piata reinmatricularilor
In total, in primele trei luni au fost inmatriculate 13.345 de autovehicule noi, 46.866 de masini second-hand din import si s-au inregistrat 50.631 de reinmatriculari. Porivit cercetarii Autovit, efectele timbrului de mediu – de la cateva sute pana la 1000 de euro – se vad pregnant in evolutia reinmatricularilor. Daca in anii 2010-2012 se inregistrau lunar cel putin 20.000 de tranzactii cu masini in interiorul tarii, anul acesta reinmatricularile au fost in jur de 16-17.000 in fiecare luna.
Citeste si:?Rabla 2014: Peste 15.500 de tichete, disponibile
Ca pondere in totalul anual, reinmatricularile din primul trimestru au reprezentat, in ultimii cinci ani, intre 22 si 25 la suta, achizitiile de automobile noi intre 9 si 25%, iar cumpararile de masini la mana a doua din strainatate au reprezentat intre 16 si 36 de procente.
In functie de marca, cele mai multe masini noi cumparate in primul trimestru au fost Daciile, cu o cota de piata de 29,6%, urmate de automobilele Skoda – 10,4%, Ford – 9,2%, Volkswagen – 8,3% si Opel – 4,4%. La masinile second-hand aduse din strainatate, pe primul loc se afla marca Volkswagen, cu 28,7%, urmata de Opel, Ford, Audi si BMW. Si la clasamentul reinmatricularilor, masinile Volkswagen ocupa prima pozitie, urmate de Opel, Dacia, Ford si Skoda.
Posibilitati de crestere
Autorii studiului arata ca piata tranzactiilor cu automobile ar putea fi revigorata daca noul format al programului Rabla, cu tichet electronic, va functiona corespunzator, astfel incat sa nu mai ramana mii de tichete nefolosite. In primul trimestru piata a fost cu circa 2.000 de unitati peste primul trimestru din 2013 si daca ritmul se va mentine si pe mai departe, nivelul de 65.000 poate fi atins.
Citeste si:?Timbrul care blocheaza inmatricularile
Studiul mai estmeaza ca efectele timbrului de mediu se vor resimti in piata si in 2014, generand un blocaj, intrucat posesorii de masini Euro 3 si Euro 4 produse inainte de 2007 nu au motive sa le vanda. In plus, incertitudinile cu privire la noua forma a taxei auto accentueaza acest blocaj.
Si pretul combustibililor, crescut din cauza introducerii accizei suplimentare de catre guvern, ar putea …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *