“Lovitura de teatrua” a presedintelui Rusiei
Seful statului rus nu se consulta in problemele internationale cu comunitatea mondiala, doar decide si anunta. Practic, liderul de la Kremlin a detinut controlul asupra esichierului sirian dupa lansarea, in septembrie, a avioanelor ruse pe cerul sirian si acum, prin aceasta ultima lovitura de poker, da un semnal ca el este “stapanul jocului” in Siria.
Nu se stie amploarea exacta a acestei retrageri, pentru ca Rusia nu a detaliat niciodata efectivele sale prezente in Siria. In plus, retragerea “majoritatii contingentului” nu inseamna o evacuare totala, nici inchiderea bazelor ruse in Siria, Putin anuntand deja ca baza navala Tartous si cea aeriana Khmeymim “isi vor continua munca obisnuita” si vor fi “eficient aparate de la sol, mare si din aer”. Marti, televiziunea de stat a Rusiei a prezentat imagini din baza aeriana rusa din provincia Lataquia cand personal militar incarca materiale in avioane de transport Iliusin II-76, ca si plecarea unor avioane de lupta spre baze din Rusia.
Interventia aviatiei ruse in Siria, motivata ca vizeaza “teroristii”, avea in realitate alt obiectiv – securizarea “Siriei utile”, cea de la malul Mediteranei. Misiunea a fost indeplinita in mare parte si Putin a jucat alternativ cartea razboiului, apoi a linistii, demonstrand ca el este, mai mult decat Washingtonul, cel care conduce jocurile in Siria. Misiunea in Siria a fost indeplinita? Daca da, succesul a fost obtinut cu acceptarea folosirii de catre armata lui Assad de tactici brutale, cu bombe lansate contra populatiei civile, cu arme chimice care au provocat aproape o jumatate de milion de morti si peste jumatate din populatia tarii refugiata. Departe de a restrange atrocitatile, cele cinci luni de interventie a aviatiei ruse au intensificat violenta, inclusiv bombardarea intensa a fortelor de opozitie si refuzarea hranei si medicamentelor celor care aveau nevoie.
“Pacificator” cu armata
Potrivit Financial Times, Assad ramane la putere, acum mai sigur decat inaintea interventiei Rusiei, dar cu un cost crescut pentru poporul sirian, milioane dintre ei alegand sa fuga din tara in loc sa ramana. Si totusi, Putin vrea sa se pozitioneze ca pacificator. Nu este intamplator ca anuntul liderului de la Kremlin vine in aceeasi zi cand s-au reluat negocierile de pace la Geneva sub egida ONU. Rusia paraseste o Sirie mult mai profund divizata, politic si teritorial, decat era cand a intervenit in septembrie. Putin il lasa pe aliatul sau Assad intr-o pozitie mult mai buna, dar opozitia ramane la fel de ferma ca inainte, sustinand ca nu exista solutie politica, la putere ramanand Assad. Impasul politic este nerezolvat si exista posibilitatea reluarii violentei acum, cand sustinerea militara pentru Assad a fost retrasa.
O consecinta finala a interventiei lui Putin a fost revenirea Rusiei ca jucator principal in jocul politic mondial. Interventia l-a lasat pe secretarul de stat american, John Kerry, in situatia, fara alternativa, de a trata direct cu liderii rusi. Si se contureaza din ce in ce mai mult posibilitatea federalizarii Siriei, decupata in trei entitati, din care una alawita in vest, alta kurda in nord si una sunnita in est, mai reala decat era inainte ca Rusia sa intervina.
Anuntul Kremlinului a fost primit cu prudenta de occidentali, ca si de opozitia siriana, intervenind intr-un context de intense negocieri la Geneva intre diferiti actori in conflictul sirian, care dureaza de cinci ani si a facut peste 250.000 de victime. Consiliul de Securitate si Iranul l-au considerat “pozitiv”.
SUA, prudente
La Washington, responsabili americani au declarat ca “sunt necesare cateva zile pentru a stabili cursul real al actiunii Rusiei”. Casa Alba a sustinut mereu ca Putin risca sa ajunga intr-o mlastina siriana. Saptamana trecuta, intr-un interviu pentru The Atlantic, Barack Obama estima ca Rusia “s-a extins prea mult” si economia rusa s-a contractat timp de trei …