“Omul Gazproma”, trimis sa apere interesele energetice ale Romaniei

Pesedistul Iulian Iancu, al carui nume apare in telegramele WikiLeakes din 2008, fiind considerat drept un personaj “controlat de Gazproma”, va reprezenta Romania la Agentia Europeana a Reglementatorilor in Energie, incepand cu ianuarie 2016. Iulia Iancu este urmarit penal in dosarul fostului judecator constitutional Toni Grebla.
Romania va fi reprezentata la Agentia Europeana pentru Cooperare a Reglementatorilor in Energie (ACER) de catre deputatul PSD Iulian Iancu, in urma nominalizarii acestuia de catre premierul Victor Ponta si ministrul Energiei, Andrei Gerea, pentru o pozitie in organismul de administrare a agentiei. Romania este reprezentata in prezent la ACER de catre fostul ministru al Energiei, Razvan Nicolescu, al carui mandat expira la finele lunii ianuarie 2016. Nicolescu detine atat functia de membru in Consiliul de Administratie a ACER, cat si pe cea de presedinte a acestui Consiliu. Solicitat, deputatul Iancu a refuzat sa confirme nominalizarea sa, insa a recunoscut numirea sa intr-o discutie cu Hotnews.ro. Nominalizarea lui Iancu este o gafa a Guvernului in conditiile in care ACER este o institutie de maxima importanta, iar Iulian Iancu este un personaj controversat, banuit de jocuri facute in favoarea Gazprom, compania nationala de gaze a rusilor, interesata sa tina in mana intreaga Europa. Potrivit propriei prezentari, ACER, agentie europeana cu sediul la Liubliana – Slovenia, raspunde de a”completarea si coordonarea activitatii regulatorilor nationali din domeniul energiei (in cazul Romaniei ANRE – n.red.) in directia crearii unei piete unice a electricitatii si gazelor naturalea”.
Eticheta Gazprom
Numele deputatului PSD a aparut in perioada 2011-2012 in cablogramele WikiLeaks in care acesta era prezentat drept un apropiat al Gazprom. In note diplomatice ale ambasadei Statelor Unite la Bucuresti, Iulian Iancu era descris de colegul sau de partid, Georgian Pop, drept a”controlat de Gazproma”. Tot Georgian Pop spunea, citat de oficialii americani, ca Iulian Iancu a”va sustine South Stream (proiect al Rusiei concurent cu proiectul UE Nabucco – n.red.) si propunerile Rusiei pentru instalatii de depozitare a gazului in Medias, Moldova si Bucurestia”.
Georgian Pop este presedintele Comisiei de control a SRI din Parlament.
Cu toate acestea, poate pentru a scapa de eticheta de om al Gazprom, Iulian Iancu a lansat in toamna anului trecut atacuri furibunde indreptate impotriva rusilor. El a spus ca Rusia a finantat cu 82 de milioane de euro protestele publice impotriva gazelor de sist din mai multe tari europene, inclusiv Romania, si a blocat proiecte mari de infrastructura, precum Nabucco. a”In mare, o treime din resursele energetice folosite de Europa provin din Rusia, dar si Rusia isi asigura o treime din PIB din incasarile din exporturile de materii prime energetice, deci si Rusia este interesata sa-si mentina piata europeana. De aici disperarea de a bloca proiecte mari de infrastructura, vezi cazul Nabucco, si de a bloca accesul europenilor la resursele indigene, vezi manifestarile impotriva gazelor de sist, pe care noi le priveam ca fiind actiuni ecologiste si care au fost sustinute de fapt de Rusia, iar acum vedem de cea”, a spus Iancu, citat de Agerpres.
Favoritul lui Ioan Niculae
Pe langa jocul ambiguu facut intre Romania, UE si Rusia, Iulian Iancu a fost implicat si in unul dintre cele mai rasunatoare scandaluri de coruptie. Numele sau apare in dosarul a”Mita la PSDa” care s-a finalizat cu condamnarea la doi ani si sase luni de inchisoare a omului de afaceri Ioan Niculae, patronul InterAgro, si la trei ani a presedintelui PSD Braila Gheorghe Bunea Stancu.
Iancu ar fi fost persoana dorita de controversatul om de afaceri Ioan Niculae la sefia Ministerului Economiei, daca Mircea Geoana ar fi castigat alegerile prezidentiale din 2009. Patronul InterAgro dorea numirea lui Iancu, in detrimentul lui Mihai Tanasescu, reprezentantul …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *