A inceput lupta pentru suprematie in PNL
Stabilirea unui presedinte unic al formatiunii si discutiile despre desemnarea unui candidat pentru postul de premier agita apele in PNL, in conditiile in care vechii liberali si fosti democrat-liberali nu au finalizat, cu adevarat, procesul de fuziune.
Liberalii s-au clasat pe locul doi la alegerile locale, dupa PSD, si cauta solutii pentru o activitate mai eficienta in vederea alegerilor parlamentare. In aceste conditii, secretarul general al PNL, Ilie Bolojan a pus pe tapet propunerea ca partidul sa aiba o conducere unica inainte de alegerile parlamentare, renuntand la sistemul cu doi copresedinti – Alina Gorghiu si Vasile Blaga. “Formula asta de copresedintie nu s-a dovedit ca performeaza din punct de vedere politic si a mentinut multi oameni cu privirea intoarsa catre fostele partide de unde au provenit”, a comentat Bolojan.?Subiectul a fost discutat la varful PNL, ?fiind vehiculata ca varianta de lucru posibilitatea ca Alina Gorghiu sa fie presedinte, iar Vasile Blaga presedinte executiv, insa scenariul nu a fost bine primit de vechiul PDL, afirma surse liberale. Vechii liberalii sustin aceasta varianta, care ar urma sa fie validata de un congres al partidului, dar propunerea s-a lovit de opozitia lui Vasile Blaga.?Marea miza a acestei schimbari in conducerea PNL este data chiar de apropierea alegerilor parlamentare, aripa PDL avand nevoie de garantii privind reprezentarea oamenilor proprii pe listele parlamentare, liste care ar trebui sa fie semnate de presedintele unic. In acest context, Vasile Blaga ezita sa faca pasul inapoi, invocand faptul ca “partidul s-ar rascula”, ceea ce ar face practic ca un eventual congres care sa valideze schimbarea la varf sa degenereze.
Sefi unici la nivel localCopresedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, ieri, ca nu exclude sa fie presedintele partidului, afirmand ca este posibil ca anul viitor sa candideze, in contextul in care calendarul fuziunii PDL-PNL depus prevede incheierea acestui proces in anul 2017. PNL si PDL au semnat un protocol de fuziune in 2014, dar prin acesta au stabilit ca primul congres pentru alegeri interne va avea loc abia in 2017, pentru a oferi timp celor doua partide sa se uneasca in mod real. Pana atunci, partidul urma sa aiba doi copresedinti iar membrii conducerilor vechiului PNL si al fostul PDL, au devenit automat membri ai Biroului Politic National. Planul lui Bolojan este practic o accelare a fuziunii, propunand ca alegerile sa aiba loc inaintea alegerilor parlamentare de anul acesta si nu anul viitor. ?
Propunerea lui Bolojan vine dupa ce, la nivel local, liberalii au renuntat la sistemul cu doi copresedinti (unul de la PNL si altul de la PDL). Secretarul general al PNL a precizat ca au fost numite conduceri unice in toate judetele, cu exceptia judetului Mures, unde va fi numit presedinte unic incepand de luni 18 iulie. “Adica toate organizatiile locale, municipale si judetene au presedinti unici” a precizat Bolojan. Insa, chiar modul in care s-a desfasurat operatiunea la nivel local, care a durat mai multe luni de zile si a provocat nemultumiri, nu este incurajator pentru grabirea alegerilor la centru. Doar un exemplu:deputatul PNL Andreea Paul a demisionat din functia de prim-vicepresedinte PNL, ca urmare a faptului ca nu a fost sustinuta pentru preluarea sefiei PNL Satu Mare.?
Se cauta un premier
O alta problema care framanta PNL este desemnarea unui candidat pentru postul …