A inceput scoala. Cum ii amenajati camera scolarului?

Orice parinte vrea sa-i ofere copilului sau un mediu propice pentru a studia si a se relaxa. De aceea, camera pentru un scolar trebuie amenajata dupa anumite reguli, astfel incat sa asigure atat confortul necesar cat si o functionalitate maxima pentru a-si face temele. Pe langa acestea, o ambientare proaspata si dinamica este oricand binevenita.
In zilele de azi insa, copii sunt angrenati in activitati educationale la varste mai mici in comparatie cu alte timpuri si de aceea camera acestora va trebui supusa unor (re)amenajari tot mai des, conform noilor nevoi. Cum ar trebui amenajata camera unui prescolar?
Camera prescolarului
Pentru camera unui copil care nu merge inca la scoala este nevoie de un pat confortabil, o zona de joaca, o masa unde sa deseneze sau coloreze, un spatiu pentru cartile de povesti si o zona functionala, cu dulapuri sau comode pentru hainute. Puteti alege un mobilier in a carui gama sa fie disponibil si un birou pe care sa il cumparati la timpul potrivit, fara sa fiti nevoiti sa schimbati tot ansamblul. Sau alegeti unul cu birou incorporat, care sa dispuna de un sistem de pliere ce permite mascarea acestuia.
Atunci cand camera este mica puteti sa adoptati o amenajare dezvoltata pe verticala, iar pentru acest lucru este nevoie de un mobilier inteligent: un pat la inaltime (care precis ii va placea si destinatarului)? care va va permite sa asezati in spatiul de sub el corpurile de depozitare, biroul sau mobilierul de sedere. Puteti gasi un astfel de ansamblu practic si multifunctional in comert, il puteti realiza la comanda sau, de ce nu, il puteti improviza, combinand mai multe corpuri de mobilier.
Daca in schimb incaperea are dimensiuni generoase, va puteti gandi chiar la o idee nastrusnica, care sa fie de maxim interes pentru prescolarul vostru. De pilda, puteti agata in tavan un fotoliu.
Ideal ar fi ca mobilierul sa aiba in continuare colturile rotunjite sau capitonate cu materiale moi.
Pastrati jucariile copiilor intr-o cutie sau ladita din plastic ori lemn, insa nu o umpleti niciodata pana la refuz, pentru a fi usor de mutat chiar si de catre copil. Din cand in cand, este indicat sa schimbati jucariile cu cele pastrate in ladita.
Este recomandat, de asemenea, ca perdelele sa nu fie joase, insa pot fi colorate sau imprimate.
Incercati totusi sa pastrati o singura culoare dominanta, maximum doua. In orice caz, nu incarcati spatiul cu prea multe nuante. Important este ca interiorul sa fie placut, sa inspire copilului siguranta si frumusete.
Camera de scolar
Amenajarea camerei de scolar (6 – 12 ani) implica existenta unui birou (calculator/imprimanta/bibilioteca),? patul se poate schimba cu o canapea extensibila, dormitorul devine miniliving, deja incepe sa se intalneasca cu prieteni, colegi de joaca, ceea ce implica jocuri, console. Trebuie sa ii oferiti mai multa incredere, independenta si intimitate. Daca pana acum ati tinut sau nu cont de preferintele lui, de data aceasta chiar trebuie sa le puneti in practica.?
In camera unui scolar va aparea obligatoriu un spatiu nou, destinat pregatirii temelor, pastrarii ghiozdanului, cartilor, caietelor, rechizitelor scolare. De asemenea, e foarte important sa va ganditi la un iluminat adecvat al incaperii, la inaltimea mobilei, la culoarea ei etc. Toate detaliile conteaza! In cazul acesta, zona de studiu este esentiala. Masa de lucru trebuie sa fie suficient de spatioasa pentru a incapea toate rechizitele. Cu timpul, elevul va trebui sa efectueze anumite proiecte care vor necesita o suprafata de lucru mai mare (cel putin o foaie A0).
In niciun caz nu este indicat sa alegeti o masa rotunda. Aceasta nu e buna nici pentru lectii, nici pentru jocuri. Coatele stau in aer, iar pieptul sta lipit de marginea mesei, ceea ce are un impact negativ asupra posturii copilului. Sfatul nostru este sa optati pentru o masa sau un birou cu o forma regulata, dreptunghiulara. Scaunul trebuie sa se ajusteze pe inaltime si sa aiba un spatar ergonomic. In privinta luminii naturale sau artificiale, aceasta trebuie sa cada pe masa din partea stanga sau din fata.
Daca aceeasi camera este impartita de doi frati, trebuie sa luati in considerare ca sunt totusi doua persoane diferite. In acest caz, puteti sa ganditi amenajarea ca pe o imbinare a doua stiluri diferite (baiat si fata) sau sa creati un cadru general, in concordanta cu stilul de amenajare al intregii case. O buna idee pentru economie de spatiu sunt paturile suprapuse. Eficientizare maxima a spatiilor de depozitare – patul poate fi dotat cu sertar de lenjerie, iar cartile se pot depozita pe polite suspendate. Este important ca fiecare frate sa aiba o zona de lucru sau de joaca al carei utilizator exclusiv sa fie, acest lucru va contribui la buna intelegere a celor doi.
Peretii reprezinta un element important in ansamblul camerei. Daca ii zugraviti, incercati sa folositi culori calde si, in orice caz, deschise. Fiind camera unui copil, puteti apela la roz, verde, albastru, portocaliu sau chiar o combinatie de culori. Daca folositi tapet, orientati-va catre unul colorat. Puteti folosi si fototapet. Este foarte important sa alegeti tema impreuna cu destinatarul camerei.
Cata vreme spatiul este gandit adecvat, in functie de preocuparile si nevoile varstei, va puteti juca cu orice materiale doriti, cu printuri si imprimeuri, astfel incat sa creati un cadru interesant si pentru dvs., si pentru copil.
Organizarea spatiului de studiu
Vacanta s-a terminat, asa ca a venit timpul sa ne canalizam atentia pe organizarea spatiului de studiu, fie ca avem un copil care abia incepe sa desluseasca tainele alfabetului, fie unul mai mare, care trebuie sa se pregateasca temeinic pentru vreun examen care se apropie cu pasi repezi. In ambele cazuri, un spatiu de studiu organizat corect, dupa reguli bine definite, il va ajuta pe juniorul nostru sa se concentreze mai bine la teme si, implicit, sa obtina rezultate mai bune la scoala. In cele ce urmeaza vom trece in revista sapte pasi pe care trebuie sa ii urmati pentru organizarea corecta a zonei de studiu. Pentru ca “operatiunea” sa fie mai interesanta, puteti sa il implicati si pe beneficiar (elevul responsabil) in aceasta activitate.
1. In primul rand, amplasati biroul in cel mai luminos si mai aerisit colt din camera (de preferat, locul aflat in vecinatatea fereastre). Aveti grija ca lumina naturala sa vina din fata sau din partea laterala a biroului. Acesta trebuie sa fie suficient de mare pentru a gazdui pe el penarul, o carte (sau mai multe) si un caiet deschise, dar si coatele elevului constiincios. De asemenea, este recomandat ca biroul sa aiba sertare si rafturi, la care copilul sa aiba acces usor, eventual in timp ce sta asezat. Astfel, nu se va ridica de fiecare data cand va avea nevoie de o culegere, o carte sau de orice alt material didactic. Cu siguranta, stiti ca, daca cel mic se ridica de la masa de studiu, va da peste mai multi factori care ii vor distrage atentia si care il vor tenta sa ia pauze mult prea dese de la activitatile scolare.
2. Este obligatoriu ca in sertarele si rafturile biroului sa nu existe decat carti si materiale didactice folositoare. Invatati juniorul sa arhiveze in cutii toate cartile si caietele din anii scolari anteriori si sa le depoziteze intr-un spatiu special amenajat pentru lucrurile vechi. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *