Abandonul scolar a crescut la 3.5% in invatamantul liceal

Rata abandonului scolar in invatamantul liceal si profesional a crescut cu 3.5% in 2014 potrivit datelor Divorce Journey. In majoritatea cazurilor este vorba de lipsa de interes a parintilor fata de adolescenti in timpul divortului.
De asemenea, in ciclul gimnazial 2,1% dintre elevi abandoneaza scoala, iar in ciclul primar 1,8% dintre elevi abandoneaza scoala din cauza divortului dintre parinti.
Judetele cu cele mai multe abandonuri scolare sunt: Sibiu cu peste 6.7% abandonuri scolare in ciclul 2 (liceal si profesional) si Mehedinti cu 5.9% abandonuri scolare. Rata cea mai mica de abandon scolar in ciclul 2 se afla in judetul Giurgiu cu 1.4% abandonuri scolare.
In anul 2015 au avut loc 31.527 de divorturi, dintre care 42% au fost cu minori, mai exact 18523, in toata tara, dintre care 20% dintre acestea au fost doar in Bucuresti. Divortul parintilor poate afecta copilul atat emotional cat si fizic.
a”Copilul poate trece prin mai multe traume emotionale: abandon cand unul din parinti decide sa-si refaca viata si uita de familia initiala. Se poate simti vinovat crezand ca divortul si separarea parintilor s-a produs din cauza lui. Copilul se considera a”Cal de bataie” in conflictul emotional dintre parinti, cand, de exemplu, mama ranita de infidelitatea fostului sot se razbuna impiedicand accesul tatalui la minor”, declara dr. Gabriela Saulea, coach Divorce Journey.
Copiii – afectati de divortul parintilor
Copiii simt diferit divortul parintilor, dar cu totii sunt afectati de ceea ce se intampla in familie. Unii simt o pierdere exprimata prin: negare de genul a”nu cred asta” sau a”mama si tata se vor impaca”, prin furie raportata la parinti a”cum imi poti strica viata in felul asta?”, a”va ganditi doar la voi insiva!”, a”de ce divorteaza parintii mei?”, a”de ce trebuie sa mi se intample mie asta?”.
Alti copii spera ca o negociere intre ei si parinti va schimba decizia luata deja: a”daca ma comport mai bine, poate mama si tata se vor impaca”, iar altii pot intra intr-o depresie urata care le poate influenta notele la invatatura si relatiile cu colegii si prietenii. Ei se vor gandi mereu ca sunt singuri, tristi si neiubiti si nu vor vrea sa vorbesca cu nimeni, isi doresc sa fie singuri.
Cei in stadiul de a”acceptare” insa, se vor obisnui cu situtia familie si inteleg ca parintii nu se vor impaca. Ba chiar sunt constienti ca ei sunt iubiti, chiar daca parintii nu mai locuiesc impreuna.
a”Divortul emotional?poate avea loc cu mult inainte ca un cuplu sa se separe fizic, dupa cum el poate ramane incomplet mult dupa ce divortul legal a fost terminat sau reprezinta perioada in care unul dintre parteneri incearca sa incheie relatia, in timp ce celalalt se lupta sa o mentina. Se traiesc emotii si sentimente puternice de vinovatie, furie, culpabilizare, o reactie de doliu pentru pierderea mitului familiei intacte. Se pierd planuri, visuri, idealuri. Totusi, in aceasta etapa, coparentalitatea incepe sa opereze, functional sau nu, si se pot pune bazele mentinerii relatiilor cu familia extinsa a fostului partener”, continua Gabriela Saulea.
Adolescentii sufera cel mai mult dupa divortul parintilor
Pe termen scurt, cei care sufera cel mai mult de pe urma divortului parintilor sunt adolescentii, iar asta facandu-i mai preocupati cu viitorul lor. Acestia pot fi mult mai problematici in imprejurari normale, adica sunt mai certareti si combativi. Atunci cand exista o situatie de divort, unele semne de avertizare legate de durerea pe care o simte copilul se manifesta prin comportamente explicite, cum ar fi fuga de acasa, chiulul de la scoala, suspendarea de la scoala, altercatii fizice, probleme cu legea, abuzul de droguri si alcool, si promiscuitatea. Iar mai grav, pot deveni deprimati si retrasi, si pot manifesta o crestere sau scadere accentuata a obiceiurilor de masa si somn, si pot chiar exprima ganduri suicidale.
Copiii mici reactioneaza pe termen indelungat, pentru ca simt lipsa unuia dintre parinti pe lungime mai mare de timp, in etape diferite ale vietii. Copiii de varsta scolara pot manifesta unele din aceleasi semne ca cei mici, dar pot de asemenea sa arate semne mai fatise de manie, ingrijorare sau tristete. Altii pot actiona cu indiferenta, in timp ce alti copii vor nega in mod fatis ca parintii lor divorteaza.
Copiii aleg sa stea cu mama
In Romania, aproximativ 80% dintre copii aleg sa ramana in grija mamei, in special fetitele la varste fragede, pentru ca se simt mai atasate si mai protejate de mama decat de tata, insa exista si exceptii. Adolescentii, insa prefera sa ramana cu parintele care ii acorda mai multa libertate si mai multi bani de buzunar.
a”Trebuie subliniat faptul ca instanta investita cu solutionarea unei actiuni de divort este obligata sa asculte minorii cu varste de peste 10 ani, iar in unele cazuri pot fi ascultati si cei sub 10 ani. Ascultarea minorilor se face pentru aflarea opiniei copiilor, insa optiunea acestora nu este obligatorie pentru instanta, intrucat principalul criteriu de care se tine seama este interesul superior al minorului”, declara Alexandra Velican, avocat Divorce Journey.
Pensia alimentara – motiv de confruntare intre parintii divortati
Desi parintii exercita impreuna autoritatea parinteasca asupra copiilor minori, ceea ce trebuie stabilite sunt locuinta acestora si pensia de intretinere a acestora. Acesta este momentul in care incep de obicei problemele. Unul dintre parinti va locui impreuna cu minorii, iar celalalt parinte va avea doar un drept de vizitare si va fi obligat sa plateasca pensie de intretinere.
De cele mai multe ori tatal este cel obligat la plata pensiei de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *