Aceasta este cea mai buna metoda pentru a scapa de gandacii de bucatarie. Definitiv!
Gandacii de bucatarie sunt printre cei mai dezgustatori daunatori casnici si cei mai enervanti. Motivele pentru care ei se “cazeaza” fara a fi poftiti in apartamente sunt variate, de la neglijenta de a lasa mancare pe masa sau in diferite colturi accesibile ale bucatariei, pana la ghenele de resturi menajere care exista in interiorul blocului, reprezentand o adevarata invitatie pentru gandacii de bucatarie si alti paraziti, cum ar fi rozatoarele.
Ceea ce numim de obicei, in Europa, “gandaci de bucatarie” reprezinta un mic numar de specii de insecte din ordinul Blattaria (Blattodea), ordin altminteri mare, cuprinzand aproximativ 4.600 specii. Majoritatea sunt “salbatice”, traind in natura, fara sa aiba treaba cu oamenii si gospodariile lor, dar un mic numar de specii s-a adaptat de minune in asezarile umane si prospera acolo.
Exista multe metode de combatere a daunatorilor, atat chimice cat si naturale.
Metode pentru a scapa de gandacii de bucatarie. Curatenia
Unul dintre cei mai importanti pasi in eradicarea acestei probleme contra gandacilor este cel al curateniei. Nu mai tineti vasele nespalate in chiuveta pana se fac cat un munte. Nici gunoiul nu trebuie lasat mai mult de 48 de ore.
Utilizati aspiratoare cu saci de unica folosinta si aruncati-i imediat cum ati terminat curatenia. Nu folositi niciodata matura, deoarece veti ajuta la raspandirea oualor in intreaga casa.
Gandacii de bucatarie se inmultesc si se dezvolta rapid. Unul este suficient. Gandacii de bucatarie traiesc circa 6 luni si se hranesc cu resturile menajere. Se refugiaza in zonele calde si umede, in spatele mobilierului, frigiderului, in jurul tevariei si in fantele zidurilor. Sunt mari avizi de umiditate, deci verificati orice sursa umeda.
Trebuie facuta constant o curatenie generala, insotita de miscat mobila si uitat prin toate ungherele. Un lucru cunoscut este ca focarele de inmultire sunt bucataria si baia. O solutie este si punerea de gresie si faianta.
Pe de alta parte, apartamentul trebuie izolat cat se poate de bine. Pana si la aerisirea de la baie ar fi buna o plasa de tantari. Foarte important de acoperit sunt gaurile din jurul tevilor si pana la urma orice alte zone prin care comunicati cu vecinii sau cu exteriorul. Daca dupa izolare urmeaza o exterminare bine facuta, teoretic, gandacii nu mai au de unde sa apara.
Metode pentru a scapa de gandacii de bucatarie. Folosirea insecticidelor
Exista mai multe spray-uri insecticide disponibile pe piata, care contin ciflutrin, un element foarte eficient in eliminarea completa a gandacilor. Pulverizati insecticidul in locurile unde se ascund gandacii, cum ar fi crapaturi in perete, guri de aerisire, zona de drenaj, in cosul de gunoi etc. Nu uitati, gandacii stau in zonele calde si umede. Este important sa urmati toate instructiunile de siguranta atunci cand pulverizati insecticidul. Tineti copiii si animalele de companie departe de insecticid.
Alte solutii recomandate sunt Super Killer sau fiole de Fendona. Majoritatea substantelor de acest tip sunt toxice, asa ca, dupa ce le-ati dizolvat, cel mai probabil in apa pusa intr-o sticla de solutie de curatat cu pulverizator, trebuie avuta mare grija la aplicare. Vaporii va pot scoate din casa in cateva secunde, iar gandacii pe care i-ati speriat in zona in care ati apucat sa dati se vor refugia in restul locuintei.
Metode pentru a scapa de gandacii de bucatarie. Capcanele pentru gandacii de bucatarie
Aceasta este o alta metoda eficienta de a elimina gandacii din casa. Capcana pentru gandacii de bucatarie se gaseste pe piata si contine un material adeziv si o momeala. Odata ce gandacii intra in capcana sa guste momeala ei sunt prinsi de adeziv. Puneti aceasta capcana in zonele in care apar cel mai frecvent gandacii si reinnoiti capcana in mod continuu timp de o saptamana pentru a scapa complet de gandaci. Dupa doua saptamani puteti repeta aceasta operatiune pentru a preveni o reinfestare.
Puteti realiza chiar dvs. o capcana homemade pentru a mai scapa de unii dintre musafirii nepoftiti. Aveti nevoie de o sticla din plastic, cu volumul de doi litri, de apa si de o bucata de sapun de casa. Mai intai, taiati partea superioara a sticlei (la aproximativ un sfert din distanta fata de gura) si pozitionati-o cu gatul in jos in ceea ce a ramas din recipient. Umpleti recipientul cu apa calduta, puneti o bucata de sapun si lasati-o sa se topeasca. Apoi, lasati sticla intr-un loc prin care stiti ca trec gandacii, iar capcana isi va face negresit treaba: ei vor incerca sa bea apa, insa nu vor face decat sa se …