Acoperisul si stilul casei

Unul dintre principalele criterii pentru alegerea acoperisului este reprezentat de stilul casei.In prezent sunt la dispozitie solutii oricare ar fi acest stil, fie el modern, clasic sau rustic. Avand in vedere ca acoperisul are o pondere importanta in volumetria casei, modelul si culoarea invelitorii trebuie aleasa cu grija, in concordanta cu textura, materialul si nuanta fatadelor, cu alte cuvinte, cu stilul arhitectural al casei. Este nevoie insa de o varietate mare de solutii care sa ofere, la randul lor expresivitate si personalitate locuintei.
Stilul modern poate fi obtinut cu ajutorul acoperisurilor cu panta lina sau terasate dar si cu panta foarte abrubta. Cele terasate pot fi acoperite cu tigla cutata, membrane hidroizolanta sau tabla plana, din aliaje speciale, (cu cupru, de exemplu). In cazul unor astfel de constructii, se mai poate merge pe varianta unui acoperis din sticla speciala sau chiar unul fotovoltaic, acesta fiind si 100% ecologic. In cazul acoperisurilor cu panta mare, tiglele ceramice actuale ofera numeroase optiuni. Pe langa gama larga de culori, exista si o paleta bogata de angobe si glazuri, care ofera stabilitate cromatica, netezime, culoare si luciu. Disponibile cu solzi, cu ondula, taietura dreapta sau semicirculara, angobate sau glazurate si 100% accesorizate cu accesorii ceramice asortate, sistemele premium de acoperis ceramic prezinta un design superior. Solutiile noi de tigla cu ondula se pot folosi cu deosebit succes in cadrul proiectelor moderne care vizeaza acoperisuri ce prezinta suprafete curbate.
Culoarea aleasa pentru acoperis trebuie sa fie si ea a”la moda”,astfel incat poate merge atat pe nuante puternice, inclusiv verde sau albastru. Deasemenea culoarea antracit este o optiune interesanta, mai ales ca se potriveste cu stilul industrial la care apeleaza designerii avangardisti.
Stilul clasic este sinonim cu eleganta si naturaletea, acoperisul trebuind sa dea casei personalitate, distinctie si autenticitate, calitati care sa fie vizibile de la o simpla privire din exterior. Unitatea stilului se poate asigura printr-o invelitoare din tigla ceramica, din beton sau tigla metalica in nuante naturale. Este de preferat ca tigla metalica sa aiba suprafata embosata, pentru a conferi eleganta, o buna planeitate si pentru a spori rezistenta.
Una dintre solutiile cele mai raspandite pentru acoperisuri clasice este cea a tiglei ceramice tip solzi, aceasta mai find denumita si a”regina acoperisurilor”. Tigla solzi este folosita pentru case exclusiviste, in trecut fiind insemnul caselor nobiliare. Glazurile si angobele care imbunatatesc suprafetele acestor tigle (le fac mai lucioase si mai rezistente) sunt folosite in prezent si la alte modele de tigle ceramice.
Acoperisuri de inspiratie traditionala
Stilul rustic ofera multa libertate in ceea ce priveste alegerea acoperisului potrivit si mai cu seama a invelitorii. Insistam pe acest tip deoarece de obicei acestea sunt au la baza materiale naturale (lemn, stuf, argila), fiind ecologice iar, pe de alta parte,o tendinta importanta este inspiratia din traditii, astfel incat deseori putem spune ca acoperisurile noi traditionale sunt, de fapt, acoperisuri …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *