Actiunile Gabriel Resources au ajuns la cel mai redus nivel din ultimii 14 ani

Gabriel Resources detine aproximativ 80% din actiunile Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), compania care dezvolta proiectul minier. Restul titlurilor sunt detinute de stat, prin Minvest Deva.
Titlurile Gabriel Resources s-au prabusit cu pana la 70% in cursul sedintei bursiere de luni, atingand un minim de 41 centi canadieni (39 centi SUA). Volumul de actiuni Gabriel Resources tranzactionat luni a fost de peste 12,5 milioane, fata de cateva sute de mii intr-o sesiune obisnuita, transmite Mediafax.
La inchiderea sedintei de luni, Gabriel Resources avea o capitalizare de piata de 261,19 milioane dolari canadieni (252 milioane dolari SUA). Actiunile au deschis sedinta de luni la 1,11 dolari canadieni, compania recomandand prudenta.
Cel mai ridicat pret atins vreodata de actiunile Gabriel Resources este de 8,6 dolari canadieni, inregistrat in decembrie 2010.
Victor Ponta a afirmat luni ca, avand in vedere pozitiile exprimate de grupurile politice, solutia in cazul acestui proiect este de a fi respins urgent la Senat, iar apoi si la Camera Deputatilor.
Presedintele Senatului, liderul PNL Crin Antonescu, declarase anterior ca proiectul exploatarii de la Rosia Montana nu poate fi sustinut si, in opinia sa, acesta ar trebui respins. Ulterior, parlamentarii PNL au decis sa voteze impotriva proiectului minier.
Gabriel Resources a anuntat luni, intr-un comunicat, ca ar putea actiona statul roman in justitie daca proiectul de lege privind exploatarea miniera de la Rosia Montana va fi respins de Parlament.
Premierul a afirmat anterior ca “in mod sigur” compania inregistrata in Canada va intenta un proces si cel mai probabil se vor plati despagubiri. Proiectul de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana a fost aprobat de Guvern la sfarsitul lunii august si transmis Parlamentului spre adoptare.
Senatul a aprobat, luni seara, dezbaterea in procedura de urgenta a proiectului de lege privind proiectul minier.
Compania Gabriel Resources ameninta ca ar putea da statul in judecata, dupa declaratiile formulate luni de premierul Victor Ponta si alti ministri, care au precizat ca propunerea legislativa privind dezvoltarea proiectului minier ar putea fi respinsa inainte de dezbatere de cele doua camere ale parlamentului.
“Avand in vedere ca Guvernul a aprobat schita proiectului in intalnirea din 27 august si sondajele de opinie recente care dovedesc o sustinere a proiectului minier, pare ca Guvernul ar fi instituit proceduri de oprire a oricarei dezbateri in Parlament”, spune comunicatul.Gabriel Resources doreste clarificarea urgenta a declaratiilor. Daca schita proiectului este respinsa, atunci compania va apela la toate mijloacele pe care le are la dispozitie, inclusiv notificarea formala …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *