Adrian Nastase i-a cerut ieri capul lui Geoana. Fostul premier a afirmat ca actualul lider al social-democratilor ar trebui debarcat si inlocuit de o ?conducere cu adevarat colectiva?. Reactiile din PSD au fost vehemente, liderii care s-au pronuntat ironizand propunerea lui Nastase sau declarand-o prematura. Insa pozitia lui Geoana in partid este pe zi ce trece mai fragila, astfel ca Adrian Nastase nu a facut decat sa dea glas vocilor inca mute din PSD.
Fostul presedinte al social-democratilor Adrian Nastase a sustinut, intr-un interviu acordat Rompres si postat pe blogul sau, ca PSD, care si-a pierdut directia, are nevoie de o conducere ?cu adevarat colectiva?. Desi s-a pronuntat impotriva unei ?executii? a presedintelui, dorita de unii colegi din partid, pentru Nastase singurul raspuns la divizarea actuala a PSD ar fi debarcarea lui Geoana si inlocuirea lui cu o echipa reprezentativa care sa-si asume conducerea. Aceasta decizie ar reflecta situatia din partid, unde se confrunta deja o multitudine de curente, in PSD neexistand o ?vointa unica?. Solutia preconizata de Nastase ar putea reinscrie partidul pe o curba ascendenta, si aceasta atat prin reluarea legaturii cu membrii din teritoriu, de care actuala conducere s-a izolat, cat si prin revenirea unor lideri marginalizati. Potrivit fostului lider al PSD, Mircea Geoana ar putea sa nici nu faca parte din aceasta formula, daca aceasta va fi decizia reprezentantilor nationali ai PSD. Nastase a recunoscut ca ideea conducerii colective pare avangardista, dar PSD este oricum un partid atipic, iar liderii din teritoriu, mai pragmatici, ar putea agrea o astfel de varianta. De asemenea, fostul premier a mai sugerat ca instrumentarea unui alt dosar impotriva sa de catre DNA in momentul cel mai acut al conflictului din PSD nu ar fi chiar intamplatoare.
Propunerea ex-premierului nu a fost insa imbratisata de colegii din partid, cei mai multi lideri ai PSD primind cu ironie sau cu reticenta maxima declaratiile lui Nastase. Vicepresedintele PSD Liviu Dragnea a declarat ca recomandarea lui Adrian Nastase, privind o eventuala conducere colectiva a PSD, ar fi sau ?o mare tampenie?, sau expresia unei frustrari. Pe de alta parte, Dragnea a mai afirmat, fara sa se explice, ca la sedinta Comitetului Executiv National de saptamana viitoare ?partidul isi va limpezi apele?. La randul sau, secretarul general al PSD, Titus Corlatean, sustine ca in partid exista deja o conducere colectiva, care este cea aleasa la Congresul din 2006. El a deplorat caracterul public al initiativei lui Nastase, astfel de discutii trebuind sa aiba loc in interiorul partidului, nu in presa. Corlatean a mai adaugat ca discutiile privind convocarea unui eventual Congres nu se bucura inca de o sustinere semnificativa in partid. Cristian Diaconescu, purtatorul de cuvant al PSD, a preferat sa interpreteze declaratiile lui Nastase ca pe un semnal ?in legatura cu necesitatea de a da sens si vointa conducerii colective, in general, a partidului?. Diaconescu a precizat ca PSD are in acest moment o conducere votata, iar ?semnalul dat de Nastase ar trebui sa mearga tot in acest sens?. De asemenea, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a ironizat propunerea lui Nastase, care i-a amintit de alte ?colective?, si anume de fostele CAP-uri. In privinta unui eventual congres pentru schimbarea lui Geoana, Vacaroiu a spus ca deocamdata nu s-a luat o decizie in acest sens. Potrivit lui Vacaroiu, la ora actuala in program nu se afla decat prezentarea de catre Geoana si BPN a textului motiunii care va fi dezbatut de Comitetul Executiv, o decizie finala urmand sa fie luata in cursul saptamanii viitoare. Ilie Sarbu, vicepresedinte al social-democratilor, a afirmat ca ideea unei conduceri colective care sa preia fraiele PSD este una nerealista si nestatutara. Actuala conducere a partidului este una legitima, aleasa in cadrul unui Congres si nu poate fi schimbata ?sub forma unei lovituri de palat sau a unui puci?, a tinut sa precizeze Sarbu. Ioan Rus, liderul de la Cluj, nu crede nici el ca o astfel de conducere ar fi posibila, el auzind numai din presa de o astfel de propunere.
Mai concilianti cu ideea lui Nastase nu s-au aratat, printre altii, presedintele de onoare al partidului, Ion Iliescu si senatorul Serban Nicolae. Insa, in ceea ce-l priveste, Ion Iliescu a inteles ca propunerea fostului premier se refera la constituirea unui Senat al ?seniorilor? PSD, adica la valorificarea potentialului uman al formatiunii. ?Comitetul Executiv National si Biroul Permanent National sunt conduceri colective?, a remarcat Iliescu, informeaza Mediafax. Mai indraznet, senatorul PSD Serban Nicolae crede ca formatiunea sa lasa impresia unui partid ?divizat, in care se manifesta diverse grupuri?, orice solutie de iesire din aceasta criza putand fi supusa discutiei. Serban Nicolae nu exclude varianta inlocuirii lui Geoana, dar considera ca un Congres extraordinar ar fi ?prematur? in momentul actual. Decizia adoptata de PSD la Bran, de a depune o motiune de cenzura impotriva guvernarii de dreapta, a fost catalizatorul frustrarilor si tensiunilor care existau deja in partid. Rezultatul a fost ascutirea luptei din PSD intre cei care sustin motiunea, condusi de Geoana, cei care i se impotrivesc, aflati sub aripa lui Ion Iliescu, si cei pentru care framantarile actuale reprezinta o sansa de a se reintoarce la carma partidului. In contextul esecului actualului lider al social-democratilor de a ajunge la un acord cu partidele privind sustinerea motiunii, esec ce a determinat de altfel si intarzierea acesteia, pozitia lui Geoana pare din ce in ce mai fragila. Daca pana acum nu s-a vorbit despre debarcarea sa decat in surdina, declaratiile de ieri ale fostului presedinte Nastase reprezinta expresia publica a acestui conflict.