Alcoolul dilueaza criza. Sticlele si paharele pline ii fac pe romani sa uite de somaj si buget

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Tratarea alcoolismului in Romania nu este subventionata de la stat, desi acesta este considerat ca fiind o boala cronica ale carei consecinte sunt bine cunoscute. Pe fondul nesigurantei zilei de maine si a perspectivei somajului, in ultimele patru luni, numarul alcoolicilor a crescut cu doua procente, plasand tara noastra printre primele din Europa in ceea ce priveste consumul de bauturi spirtoase.

O statistica a Ministerului Sanatatii arata ca 18% dintre romani sunt consumatori obisnuiti de bauturi alcoolice si 14% din populatie are probleme cu alcoolul, aceste procentaje fiind in crestere. Motivul principal il reprezinta situatia incerta in care se afla romanii, lipsa de perspective si somajul. Organizatia Mondiala a Sanatatii a recunoscut alcoolismul ca o boala inca din 1956. In tara noastra, casele de asigurari nu deconteaza cheltuieli de spitalizare si tratament pentru alcoolici. „Nu aveam cum sa intru in gasca daca nu beam. Eram luat de ?papagal?. Nu stiu de ce, poate din cauza organismului meu am devenit alcoolic. Daca nu consum alcool, ma ia cu tremuriciul. Ceilalti sunt bine-mersi, angajati pe la fel de fel de multinationale. Eu sunt singurul dintre ei care bea acasa, singur. Si nu ca beau, torn in mine pana ma-mbat, ma culc si, daca am insomnii, o iau de la capat”, ne-a marturisit Giani B., de 29 de ani, din Bucuresti. Deocamdata, el, ca multi alti alcoolici din Romania, nu considera ca iti este necesara o „vizita” la dezintoxicare si nici nu vrea sa auda despre „Alcoolicii Anonimi (AA)”. „Daca ma duc si la aia (n.r. ? „Alcoolicii Anonimi”), nu ma voi lasa niciodata de baut. Si, daca ar auzi vreun apropiat ca am fost acolo, voi fi iarasi bataia de joc a cunoscutilor”, crede Giani. De cealalta parte, Liviu, membru al AA, ne-a spus ca „grupul acesta reprezinta prima metoda de recuperare din alcoolism. In Romania, el exista din 1993 si a recuperat sute de oameni”. Liviu a comentat si declaratia lui Giani: „In grupul nostru sunt de la elevi, si studenti pana la directori de mari companii. Totul este confidential si, in momentul in care ai o problema, nu te mai intereseaza cine afla de ea”. Cel mai bine se caracterizeaza „Alcoolicii Anonimi” pe propriul site: „Suntem o comunitate de barbati si femei care isi impartasesc experienta, puterea si speranta, cu scopul de a-si rezolva problema comuna si de a-i ajuta si pe altii sa se insanatoseasca de pe urma alcoolismului. Singura cerinta pentru participare ca membru este dorinta de a inceta bautul. AA nu percep nici cotizatii, nici taxe de inscriere, ne finantam prin contributiile noastre. AA nu se afiliaza nici unei secte, nici unei formatiuni religioase sau politice, nici unei organizatii sau institutii; ei nu doresc sa se angajeze in nici o controversa; nu sprijina si nu contesta nici o cauza. Scopul nostru primordial este acela de a ramane abstinenti si de a-i ajuta pe alti alcoolici sa ajunga la abstinenta”.

?Mai bine esti dependent de grup decat de o substanta?
„Grupul Alcoolicilor Anonimi functioneaza ca o organizatie de sprijin si de suport si ca raspuns la nevoile de independenta. Mai bine esti dependent de grup decat de o substanta, de aceea o persoana care s-a lasat de alcool vine constiincios la AA”, ne-a declarat Florin Ene, medic primar psihiatrie – Spitalul Clinic „Alexandru Obregia”. Medicul ne-a spus ca alcoolul consumat in exces poate duce la suferinte hepatice, la scaderea rezistentei la infectii si, ulterior, la ciroza. „Daca intrebi un medic care se ocupa de functiile ficatului, va spune ca orice gram de alcool este toxic. Daca intrebi un medic cardiolog, va recomanda un pahar de vin rosu pe zi. Caracteristicile specifice ale alcoolismului sunt pierderea controlului asupra cantitatii si efectele somatice daca se intrerupe consumul de bautura”, a precizat medicul Florin Ene. „Orice om are probleme si toate pot fi rezolvate prin rabdare si ambitie”, a conchis Ene. Alcoolismul, cunoscut de asemenea drept „dependenta de alcool”, este o boala care consta intr-o nevoie puternica de a bea. Neincetarea consumarii bauturii, in momentul in care apar probleme provocate de alcool, ca de exemplu pierderea slujbei sau incalcarea legii si consecintele acesteia, constituie o alta forma de dependenta. Alcoolismul este o boala cronica, de obicei progresiva, cu simptome care includ dorinta de a bea alcool, in ciuda efectelor negative. Ca multe alte boli, are un curs in general previzibil, simptome recunoscute, si este influentata de factorii genetici si inconjuratori. Romanii reprezinta una dintre natiunile cele mai mari consumatoare de alcool din Europa. La noi, adultii beau mai mult de 20,5 litri de alcool pe an, in timp ce media in Uniunea Europeana se afla in jurul a 17 litri.

spot_imgspot_img