350.000 de salariati se pregatesc de somaj in 2009

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Constructii, industria lemnului, confectii, in?dustria chimica si cea alimentara. Toate aceste sectoare de activitate se pregatesc sa concedieze masiv in acest an, din cauza crizei economice, numarul noilor someri, contabilizati de Gandul pe baza declaratiilor liderilor de patronate si sindicate, ajungand la 350.000. Acesta este scenariul pesimist, pentru ca toti cei intervievati asteapta din partea Guvernului masuri anticriza care sa atenueze socul economico-social.

In cazul in care nu se deblocheaza finantarile pe piata imobiliara, patronii companiilor de constructii vor fi nevoiti sa disponibilizeze 25 pana la 30% din totalul angajatilor din domeniu, care se ridica in prezent la 420.000. O spune chiar presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), Laurentiu Plosceanu. „Pana in martie-aprilie, efectivele vor scadea cu 15% comparativ cu 1 decembrie, iar cei concediati vor fi preluati in proportie de 50-55% de Casa Sociala a Constructorilor, iar restul va merge pur si simplu in somaj. Dupa aceea, companiile vor incerca sa-si mentina numarul de angajati, insa daca nu se va debloca finantarea proiectelor vor fi nevoite sa renunte si la muncitori calificati”, ne-a spus el. De pe urma stagnarii proiectelor imobiliare au de suferit si producatorii de termopane.

„Daca nu se va reglementa situatia, este posibil ca 25-30% din cei 60.000 de angajati din domeniu sa-si piarda locurile de munca in acest an”, a declarat pentru Gandul presedintele onorific al Patronatului Producatorilor de Tamplarie termoizolanta, Marin Crutescu. Sperantele lui intr-o revenire a pietei sunt legate de asteptarea ca Guvernul sa finanteze de la buget izolarea termica a blocurilor, care sa genereze un plus de comenzi.

Cel mai prost an de dupa 1990 in industria lemnului

Industria lemnului va fi si ea lovita din plin. „Va fi cel mai prost an de dupa 1990. Preconizam ca pana la finele lui 2009 vor fi concediati 20-25.000 de angajati din domeniu”, ne-a declarat Vasile Badica, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Lemnului. El a aratat ca, in industria lemnului, valul de concedieri a inceput inca din toamna. De la Elbac Bacau si Mobaf Focsani, fabrici care s-au inchis definitiv, au fost trimisi acasa 276, respectiv 560 de angajati. Alti 650 au plecat de la Carpatina Ramnicu Valcea, iar ultimii 50 de angajati care mai ramasesera la Pamex Piatra Neamt au fost si ei concediati. Noul an a inceput cu disponibilizari la Pinum (90 de persoane) si Mobilux Bucuresti (78), Alprom Pitesti (300) si Samus Dej (600 de oameni). La Mobex Targu Mures si Rostramo Targu Jiu, patronatele si sindicatele poarta in prezent negocieri pentru a stabili numarul de noi someri.

Si in industria auto ne putem astepta la peste 100.000 de persoane concediate, dupa cum estima recent si Brent Valmar, vicepresedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile. La randul lui, Augustin Hagiu, presedintele Federatiei Opera? torilor Romani de Transport (FORT), este de parere ca sectorul transporturilor auto va genera 30.000 de someri pana la finele anului. Oficialii celorlalte patronate din domeniu se feresc sa faca estimari in acest sens. Totusi, vicepresedintele Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), Ioan Lixan?dru, spune ca a fost nevoit sa tra?ga pe dreapta pentru doua luni camioanele firmei sale, ITIA. „Economisesc mai mult daca nu ma misc deloc. Le-am dat angajatilor un concediu platit de doua luni”, ne-a spus el.

Brutarii si mezelarii pleaca acasa

Industria alimentara este si ea in plina fierbere. De la Kraft Brasov vor fi concediati 440, iar alti 400 de la Zahar Liesti. Au mai avut loc concedieri la Fabrica de Paine Lujerului (150), care si-a incetat activitatea, la Fabrica de paine Baneasa (50 de persoane) si la Cristim (100). „Este foarte greu de oprit tavalugul concedierilor. Estimez ca pana la finele anului in curs 10% din cei 180.000 de angajati din industria alimentara vor deveni someri”, a declarat pentru Gandul presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu.

Confectiile ar putea genera alti 60.000 de someri. „Daca Guvernul nu va adopta un pachet de masuri menit sa contracareze actuala tendinta, 15-20% din cei 300.000 de lucratori din domeniu isi vor pierde locurile de munca. Oricum, guvernantii ar face bine sa se grabeasca, pentru ca efectele negative din primul trimestru se vor rasfrange si in continuare”, spune presedintele Federatiei Patronale din Industria Usoara (FEPAIUS), Maria Grapini.

In industria chimica, concedierile masive au inceput deja. De la Oil Terminal vor pleca 300 de persoane, iar in fabricile de ingrasaminte au fost date deja 4.000 de preavize. Acestea ar putea fi retrase, daca Guvernul isi va tine promisiunea de a sprijini sectorul, spune prim-vicepresedintele Federatiei Sindicatelor din Chimie si Petrochimie, Ovidiu Popescu. Oltchim Ramnicu Valcea va renunta la 560 de angajati intr-o prima faza, numarul lor putand creste drastic daca nu se urgenteaza preluarea de catre combinat a sectorului petrochimie de la Arpechim Pitesti, aflata in proprietatea Petrom. „In acest an este posibil sa asistam la 4.000 de concedieri in industria chimica. Daca nu se rezolva situatia ingrasamintelor, cifra va fi dubla”, ne-a declarat Popescu.

Daca insumam estimarile celor citati, rezulta ca aproape 350.000 de angajati vor ingrosa anul acesta randurile somerilor. Numarul lor ar putea fi chiar mai mare, daca luam in calcul ca numai de la Petrom vor fi concediti 3.000 de oameni, iar alti 1.200 de la Alro Slatina. Oficial, pana in prezent numarul societatilor care au anuntat ca vor face concedieri a ajuns la 641, iar cel al locurilor de munca disponibilizate la 57.760, potrivit datelor centralizate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

spot_imgspot_img