ALEGERI PESTE OCEAN. Viitorul presedinte trebuie sa actioneze rapid pentru reafirmarea leadershipului Americii. SUA, nevoite sa revina ca superputere

Doctrina Obama reprezinta un angajament la realism, adica o strategie pesimista care cauta constant maximizarea autointeresului, care in practica se traduce prin reticenta utilizarii?fortei militare. Ceea ce Putin a profitat impunandu-se pe scena mondiala.
Pasivitatea Adminis?tratiei Obama a fost utilizata de Vladimir Putin pentru a face din Rusia un actor international care nu poate fi ignorat. Acest leadership american “low costa” extern este foarte popular sau cel putin confortabil pentru americani, desi aceste actiuni minimale au avut un cost crescut pentru reputatia SUA ca “natiune indispensabilaa” intr-o lume cu mai putina ordine si mai mult haos.
Noul presedinte american, indiferent care va fi dupa scrutinul din 8 noiembrie, va mosteni o ordine de securitate globala intr-o stare de ruina avansata. In pofida bunelor intentii, cei opt ani de mandat al lui Barack Obama lasa America in fata unei lumi care este net mai violenta si instabila decat in ziua cand a preluat functia. Adversari ca Rusia, China si Iran s-au intarit periculos. Aliatii au pierdut increderea in sustinerea americana. Disu?asiunea extinsa care a subscris la stabilitatea si prosperitatea internationala dupa Al Doilea Razboi Mondial se dilueaza in ritm accelerat. Fie ca ar fi printr-o eroare de calcul sau de conceptie, riscul marelui conflict al puterilor este astazi mult mai ridicat decat in orice moment din ultimele trei decenii.
Oprirea acestei deteriorari a situatiei va trebui sa devina o “prioritate urgentaa” pentru cel care va intra in Biroul Oval la …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *