Alegeri prezidentiale Franta: Emmanuel Macron si Marine Le Pen, in turul doi la fotografie

UPDATE: Candidatul de centru Emmanuel Macron si Marine Le Pen, sefa partidului de extrema-dreapta Frontul National (FN), s-au plasat pe primele doua pozitii in primul tur al alegerilor prezidentiale de duminica din Franta si s-au calificat astfel in turul al doilea care va avea loc peste doua saptamani, conform rezultatelor finale anuntate luni de Ministerul de Interne, relateaza Reuters.
Astfel, Macron a obtinut 23,75% din voturi, plasandu-se pe prima pozitie.?Este urmat de Le Pen, cu 21,53%. Pe urmatoarea pozitie se afla conservatorul Francois Fillon, cu 19,91% din sufragii, fiind urmat de Jean-Luc Melenchon, radical de stanga, care a obtinut 19,64% din voturi, a precizat Ministerul de Interne.
Astfel, lupta pentru turul al doilea al alegerilor prezidentiale incepe luni intre Emmanuel Macron, pro-european, si Marine Le Pen, anti-UE si anti-imigratie, doi candidati extrem de diferiti, dar care afirma ca reprezinta ruptura cu “”sistemul””, comenteaza AFP.
Acest prim tur de scrutin, marcat de o participare masiva la urne, de aproape 80%, si desfasurat in contextul unor masuri sporite de securitate pe fondul amenintarii teroriste, inseamna eliminarea celor doua mari partide traditionale de dreapta si de stanga din cursa finala pentru Palatul Elysée.
UPDATE 00.50: Ministerul de Interne a anuntat duminica seara noi rezultate partiale dupa numararea a 40 de milioane de voturi exprimate in primul tur al alegerilor prezidentiale din Franta. Aceste rezultate indica un usor avans cu 23,54% din voturi pentru Emmanuel Macron si 22.33% pentru Marine Le Pen, transmite Reuters.
Alegeri Franta 2017: Presa europeana saluta calificarea lui Macron in turul al doilea
UPDATE 00.45: Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a felicitat duminica seara pe centristul Emmanuel Macron, clasat pe primul loc in turul intai al alegerilor prezidentiale din Franta si favorit al turului secund organizat la 7 mai, scrie AFP.
UPDATE 00.25: Centristul proeuropean Emmanuel Macron ar invinge-o detasat pe candidata de extrema dreapta Marine Le Pen in turul al doilea al alegerilor prezidentiale din Franta, potrivit unor sondaje realizate duminica seara dupa anuntul rezultatelor din turul intai, scrie AFP.

Pentru institutul Ipsos Sopra Steria, candidatul miscarii En Marche! ar obtine 62% din voturi, fata de 38% pentru sefa partidului Frontul National.
Sondajul institutului Harris Interactive indica o diferenta mai mare, cu 64% in favoarea lui Emmanuel Macron si 36% pentru Marine Le Pen.
UPDATE 23.45:?Ministerul de Interne a anuntat duminica seara noi rezultate partiale dupa numararea a 33,2 de milioane de voturi exprimate in primul tur al alegerilor prezidentiale din Franta. Aceste rezultate sunt extrem de stranse, cu 23,11% din voturi pentru Emmanuel Macron si 23.08% pentru Marine Le Pen, transmite Reuters.
De asemenea, balanta ar urma sa se indrepte si mai mult in favoarea candidatului de centru-stanga dupa numararea voturilor exprimate in marile orase si zone metropolitane din Franta.
Anterior, rezultatele partiale aratau 24,38% din voturi pentru Marine Le Pen si 22,19% pentru Emmanuel Macron dupa numararea a 20 de milioane de voturi exprimate in Hexagon.
UPDATE 22:29?Le Pen se autoproclama “candidatul poporului”si promite sa elibereze francezii de elitele arogante
Marine Le Pen, liderul partidului populist Frontul National, a multumit “alegatorilor patrioti” pentru “rezultatul istoric” si a promis ca “va elibera poporul francez de elitele arogante”, relateaza BBC News online.
UPDATE 22:04?François Fillon, clasat pe locul al treilea potrivit sondajelor realizate la iesirea de la urne, a anuntat ca va vota cu Emmanuel Macron la cel de-al doilea tur de scrutinului prezidential din Franta, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *