Principalii reprezentanti ai hipermarketurilor si cei ai producatorilor agricoli au semnat ieri un protocol legat de conditiile de comercializare a produselor agricole prin intermediul marilor lanturi de magazine. Ca rezultat al acestei intelegeri se asteapta ca undeva in toamna, chiar inainte de alegerile generale, preturile sa sufere anumite modificari. Totul pare a fi o apa de ploaie, in conditiile in care unii dintre reprezentantii partilor semnatare sunt convinsi ca acest protocol nu va fi respectat. Desi in ultimele luni ambele parti s-au „suit pe cruce” si s-au victimizat, aducand acuzatii dure partii adverse, la semnarea protocolului nu au participat toti reprezentantii hipermarketurilor si ai agricultorilor.
„Protocolul semnat intre producatori si hipermarketuri nu va fi respectat”, crede Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicale din Industria Alimentara. El argumenteaza ca, desi s-a semnat un protocol intre producatori si hipermarketuri, nici una din taxele impuse de cei din urma nu a fost lasata „la vatra”, in schimb s-a renuntat la obligativitatea platii acestora si a vanzarii unui produs la cel mai bun pret. Mai mult, „daca Consiliul Concurentei refuza vizarea protocolului, inseamna ca acesta nu lucreaza pentru Romania, iar noi am muncit pana acum degeaba. Acelasi lucru se intampla daca ce s-a semnat azi nu apare in preambulul contractelor sau chiar in contracte”, ne-a declarat Dragos Frumosu. Potrivit lui Sorin Minea, presedintele Federatiei Industriei Alimentare Romalimenta, daca acest protocol se va respecta intru totul, pentru membrii asociatiilor semnatare urmeaza o perioada in care vor putea practica preturi diferentiate si in acelasi timp o perioada in care acele taxe inrobitoare nu mai sunt obligatorii. Contrar spuselor acestuia, Dragos Frumosu crede ca numai o taxa pe adaosul comercial ar putea regla un pic piata. „Daca punem o taxa pe adaosul comercial, s-ar putea sa vedem o stabilizare a pietei. Ne trebuie o impozitare progresiva. Spre exemplu, magazinele au un adaos de 10-30%, iar restaurantele de 100 ? 500%. In acest caz, un magazin ar trebui impozitat cu 16% sa spunem, iar un restaurant cu 40-50%”, ne-a mai spus seful FSA.
Preturi mai mici, poate in toamna
„Prevederile ghidului vor fi introduse in prembulul contractelor care vor fi semnate de aceste doua parti, iar in masura in care partile accepta, vor fi si parte dintr-un contract. Cred ca este o garantie destul de buna acest lucru. Asa cum sunt prevazute in ghid anumite aspecte, ar trebui sa duca la o mai clara concurenta intre retelele de magazine”, a declarat Dacian Ciolos, ministrul agriculturii. Desi protocolul a fost semnat ieri, reprezentantii celor doua parti spun ca o schimbare de preturi se va putea vedea abia peste 3 sau 4 luni, in cel mai bun caz. „In mod normal, ultimul punct al acestui protocol vorbeste tocmai despre formarea pretului si ce reprezinta el. Nu va asteptati ca acest lucru sa se intample in urmatoarele doua saptamani. Mai intai trebuie sa primim si viza Consiliului Concurentei, iar dupa aceea trebuie sa ne obisnuim cu acest protocol si sa facem un contract. Aceasta diferentiere de pret va aparea in urmatoarele 3-4 luni. In acelasi timp nu trebuie uitat ca reprezentam doar principalele ramuri din industria alimentara si cea mai mare parte din hipermarketuri, dar nu toate, si oricand pe piata poate sa apara o speculatie. Adica noi chiar daca incercam sa oferim cel mai mic pret, va exista intotdeauna un magazin mic care va incerca sa faca profit”, ne-a mai spus Sorin Minea.
Ce aduce nou acordul semnat ieri
La capitolul „Preturi si conditii de plata”, comerciantul nu are voie sa delisteze un produs al furnizorului fara a-l notifica in prealabil. O astfel de masura va fi justificata intr-o perioada de timp, in asa fel incat in cazul unei dependente economice sa permita furnizorului reconsiderarea strategiei comerciale. Un alt punct din ghid spune ca un furnizor nu poate fi obligat de comerciant sa contribuie la costurile de marketing ale magazinului si viceversa. La fel, comerciantul nu il poate obliga pe furnizor in mod direct sau indirect sa contribuie la costurile deschiderii unui nou magazin sau la cele legate de cresterea suprafetei de vanzare. Daca una din parti nu-si indeplineste vreuna din obligatiile contractuale, partea vinovata poate plati anumite penalitati, acestea fiind negociate la incheierea contractului. In ultima parte a ghidului se preconizeaza ca pretul de vanzare practicat de furnizor in relatia cu comerciantul este negociabil, tinandu-se cont de avantajele acordate comerciantului, cat si de costurile generate de serviciile prestate. In aceste conditii, negocierea costurilor intre cele doua parti va permite practicarea unor preturi diferite de la caz la caz. „Pe termen mediu si lung, aplicarea acestor reguli ar putea avea un efect benefic si asupra preturilor, atat timp cat puteam vorbi si de o anumita concurenta. In etapa urmatoare, Ministerul Agriculturii va lua fiecare segment al producatorilor in parte si vom discuta anumite reguli legate de codul bunelor practici”, a mai spus Dacian Ciolos.
Pacuraru vrea sa reintroduca cosul minim de consum
Publicarea trimestriala a valorii cosului minim de consum ar putea fi reintrodusa, ca metoda de identificare a problemelor legate de nivelul de trai, dar si pentru a avea o imagine clara asupra necesitatilor lunare ale populatiei. Propunerea a fost facuta presedintelui Traian Basescu, de ministrul muncii, Paul Pacuraru. Acesta a precizat ca a cerut Institutului National de Statistica (INS) sa calculeze nivelul cosului minim, care va fi un reper in elaborarea politicilor publice in domeniul social, pentru calculul cuantumului ajutoarelor sociale si indemnizatiilor. Cosul minim nu va fi folosit pentru calcularea salariului minim, a adaugat Pacuraru, citat de NewsIn. Sindicalistii saluta initiativa ministrului muncii si spun ca reintroducerea cosului minim va fi un indicator al nivelului salariului minim. Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, ne-a declarat ca „publicarea valorii cosului minim va fi un barometru ce va indica nevoia de forta de munca, precum si remunerarea adecvata a acesteia. De asemenea, in functie de ceea ce se intampla pe piata muncii, se poate face si recomandarea salariului minim pe economie, care trebuie sa fie 60% din salariul mediu”, sustine Hossu. La randul sau, vicepresedintele Cartel Alfa, Petru Dandea, sustine ca „nu se poate utiliza cosul zilnic pentru altceva. Desi in ultimii ani nu s-a mai calculat trimestrial valoarea cosului minim, noi, sindicatele, am continuat sa o calculam, iar in prezent aceasta este de peste 1.360 lei pentru o gospodarie de salariati standard”, a subliniat Dandea.
BNR: Cosul minim si-a pierdut calitatea
Pe de alta parte, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Adrian Vasilescu, ne-a spus ca este destul de greu de introdus o asemenea variabila pentru calcularea salariului minim, avand in vedere ca piata romaneasca nu este una uniforma: „Cosul zilnic si-a pierdut calitatea. Pe o piata atat de diversificata, sa faci un cos minim de consum este foarte greu. Totusi, acesta ne-ar putea ajuta la calcularea unui salariu minim, insa nu ar fi singura variabila. BNR a cerut un singur lucru: corelarea cantitatii si calitatii muncii, exprimata prin productivitate, astfel incat sa nu se ajunga in situatia de a ni se da bani cu o mana si de a ni se lua cu doua”, a spus Vasilescu. In replica, analistul economic Ilie Serbanescu considera ca o corelare a salariului minim de cosul de consum nu este o solutie pe care economia romaneasca sa o poata sustine: „Este foarte bine ca s-a cerut reintroducerea cosului minim de consum, deoarece in acest fel vom sti care este nivelul de trai al romanilor. Cosul minim trebuie sa fie, din acest punct de vedere, un reper, insa legarea salariului minim de aceasta variabila ar fi o greseala, deoarece acest lucru nu este sustenabil din punct de vedere economic. Exista riscul sa se intample exact ca in cazul legarii majorarii pensiilor in functie de punctul de pensie, unde economia romaneasca a aratat ca nu poate sustine acest lucru”, ne-a spus Serbanescu. Potrivit acestuia, un asemenea reper pentru economie, cosul minim de consum, exista si in UE, insa salariul minim nu se calculeaza in functie de aceasta variabila.
Ultima majorare a pensiilor a fost inghitita de scumpirile in lant
Principalele victime ale noului val de scumpiri provocat de majorarea tarifelor la gaze si energie electrica vor fi, din nou, pensionarii. Chiar daca toate categoriile sociale vor avea de suferit, batranii vor simti cel mai acut efectul dezastruos al scumpirilor, reflectat atat in pretul alimentelor, cat si in factura la intretinere. Nivelul de trai al varstnicilor va scadea simtitor, in pofida celei mai recente majorari a pensiilor, al carei efect a devenit nesemnificativ in contextul actual. Cea mai recenta majorare a punctului de pensie a fost la 1 ianuarie, cand valoarea acestuia a crescut cu 7,4%, de la 541 lei la 581,3 lei. De asemenea, peste 5,5 milioane de pensionari au beneficiat, la 1 noiembrie anul trecut, de o majorare a pensiilor cu 30%. Desi politicienii au apreciat atunci ca majorarea pensiilor din ultima perioada este fara precedent, cei mai multi dintre pensionari au primit doar cateva zeci de lei in plus.
Mancarea si intretinerea inghit pensia
Cea mai mare parte din pensia unui batran va fi inghitita de plata intretinerii. Sub presiunea scumpirilor, aceasta se va majora cu pana la 20%, in special in sezonul rece. „Majorarea tarifelor la utilitati se va reflecta in plata la intretinere printr-o majorare de minimum 15-20% la toamna. Este totusi dificil de apreciat ce suma va plati exact consumatorul, pentru ca situatia difera de la oras la oras si in functie de sistemul de termoficare”, ne-a declarat presedintele Ligii Habitat, Mihai Mereuta. Chiar daca si pana acum pensiile mici ii obligau pe batrani sa aiba o alimentatie de vegetarieni, incepand cu aceasta luna pensionarii nu se vor mai putea apropia de carnea de porc. Pretul acesteia si al preparatelor s-a majorat cu 15% dupa ce, de la inceputul anului, s-au scumpit lactatele, zaharul si uleiul. Potrivit presedintelui Romalimenta, Sorin Minea, majorarea va fi la jumatate fata de procentul cu care s-au scumpit utilitatile.
Guvernul incearca sa-i resusciteze pe batrani
Ministerul Economiei si Finantelor si Ministerul Muncii vor pregati un pachet de masuri pentru sprijinirea pensionarilor si persoanelor cu venituri reduse afectate de cresterea tarifelor la gaze, a anuntat, ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu. In acest sens, potrivit ministrul muncii, Paul Pacuraru, va fi elaborat un program punctual cu noile masuri pentru compensarea cresterilor de preturi la incalzire. Una dintre masuri ar putea fi cresterea cu 15% a cheltuielilor aferente acestor compensari pentru iarna 2008-2009, fata de cele din iarna 2007-2008.