Alocatiile pentru copii si indemnizatiile pentru mame, indexate cu rata inflatiei – PROPUNERE

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Sistemul Asigurarilor Sociale reprezinta cea mai puternica expresie institutionala a solidaritatii si constituie un mijloc de a asigura un standard minimal de viata pentru multi cetateni ai Romaniei. Indicatorul Social de Referinta (ISR) este o modalitate de calcul unitara prin care toate prestatiile sociale (venitul minim garantat, indemnizatia de somaj, ajutorul pentru incalzire, alocatia de stat pentru copii etc.) se raporteaza la o anumita valoare.
„Astazi, valoarea ISR este de 500 de lei si nu s-a modificat din anul 2008, cand a fost ultima data stabilita prin ordonanta de urgenta”, mentioneaza initiatoarea proiectului, deputatul independenta Oana Bizgan.
Indexarile survenite au fost, conform unui raport al Retelei Europene de Politici Sociale, „arbitrare si urmand mai degraba o logica politica”.”Ratiunea prestatiei sociale este garantarea accesului la cosul zilnic, ca instrument in combaterea saraciei. Daca indexarea acesteia se face arbitrar, prin marirea fractiunii din ISR si nu prin marirea valorii ISR, de fiecare data intr-un an electoral este evident ca prestatia sociala isi va atinge intr-o foarte mica masura scopul”, subliniaza Oana Bizgan.Aceste aspecte se vor schimba odata cu amendarea legislatiei, prin indexarea anuala a ISR cu 100% din rata inflatiei, pentru a reflecta cresterea anuala medie a preturilor, sustin initiatorii. Acest model de indexare nu este o noutate, fiind deja utilizat in cazul pensiilor (Legea 263/2010). Rata inflatiei reprezinta cel mai fidel instrument de cuantificare a variatiei preturilor, un indicator economic neutru ce permite asigurarea standardelor sociale minimale, indiferent de criterii conjuncturale, inclusiv politice si electorale.Eliminarea arbitrarului din metoda de indexare a ISR va aduce stabilitate sociala si economica, prin predictibilitatea bugetului necesar si a efectelor sociale produse prin aplicarea sa. In acelasi timp, indexarea automata a ISR elimina eventuale derapaje, acele majorari bruste ce pot produce dezechilibre la nivel bugetar, se mai arata in motivarea proiectului depus la Senat.
Conform …

spot_imgspot_img