Ambasadorul Luxemburgului: Este foarte dificil sa judecam daca Romania va adera la Schengen in 2015

Ambasadorul Marelui Ducat al Luxemburgului in Romania, Christian Biever, a declarat, luni, ca unele state membre UE au, inca, rezerve privind posibilitatea aderarii Romaniei la spatiul Schengen, precizand ca, in acest moment, este foarte dificil de evaluat daca aceste rezerve vor fi eliminate sau nu in anul 2015.

“Este foarte dificil pentru noi sa evaluam acest lucru (aderarea Romaniei la Schengen in 2015 – n.r.), pentru ca nu depinde de noi. Noi sprijim Romania sa intre in zona Schengen, Romania a indeplinit toate criteriile tehnice si, pe aceste baze, ar trebui sa adere. Dar sunt unele state membre care mai au, inca, niste rezerve. Acum este foarte dificil sa judecam daca este posibil sa se renunte la aceste rezerve foarte curand. Dar fiti siguri ca vom lucra, vom consulta statele mebre si vom incerca sa gasim o cale sa facem unele progrese”, a declarat, pentru HotNews.ro. , ambasadorul Marelui Ducat al Luxemburgului in Romania, cu resedinta la Atena.

In ceea ce priveste solutia de “compromis” prin care Romania sa fie acceptata in spatiul Schengen – mai intai cu frontierele aeriene si apoi cu cele terestre – diplomatul a spus ca presedintia luxemburgheza a Consiliului UE va pune pe agenda Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI) aceasta solutie, daca va avea sustinere suficienta.”Este o idee vehiculata, privind accesul in doi pasi, mai intai cu aeroporturile si apoi restul. Exista aceasta idee si lucram la ea …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *