Ambasadorul rus la Washington, retras. Serghei Kisliak este un personaj cheie in scandalul privind implicarea Moscovei in alegerile americane

Rusia a decis retragerea lui Serghei Kisliak de la Washington, unde a fost, timp de 10 ani, ambasador al Rusiei, intr-un moment crucial in relatiile dintre cele doua tari.?El este?considerat un personaj cheie in scandalul privind posibila implicare a Rusiei in alegerile prezidentiale americane, informeaza cotidianul spaniol El Pais, citat de Agerpres.
Plecarea sa a fost comunicata, sambata, pe contul de Twitter al Ambasadei Rusiei la Washington sub forma de “final de misiune”. Desi succesorul sau nu desemnat, exista speculatii ca noul ambasador va fi Anatoli Antonov, fost viceministru al Afacerilor Externe. Pana la numirea unui nou ambasador, ministrul consilier si seful adjunct al misiunii, Denis V. Gonchar, va activa ca insarcinat de afaceri.
Kisliak, in varsta de 66 de ani, devenise toxic, comenteaza El Pais, notand ca administratia presedintelui american Donald Trump, atat de dispus la o apropiere de Rusia, a suferit din cauza lui. Mai intai au fost discutiile lui Kisliak cu Michael Flynn, fostul consilier pe probleme de securitate nationala. Apoi, urmatorul pe lista a fost procurorul general al SUA, Jeff Sessions, care, la audierile de confirmare in Senat, a omis sa spuna ca se intalnise de doua ori cu ambasadorul rus in timpul campaniei electorale. A treia lovitura a venit cand s-a descoperit ca Kisliak s-a intalnit si cu ginerele presedintelui, Jared Kushner. Flynn, Sessions, Kushner – apropierea de Kisliak a devenit atat de periculoasa incat presa l-a botezat pe inaltul diplomat rus “ambasadorul cel mai radioactiv de la Washington”.
De profesie fizician, insurat si avand o fiica, Kisliak si-a inceput cariera diplomatica in timpul Razboiului Rece. A ocupat un post de importanta medie la New York, dar a avansat rapid, ajungand sa fie reprezentantul Rusiei la NATO, ambasador la Bruxelles si viceministru de externe.
Potrivit declaratiilor fostului ambasador al SUA la Moscova, Michael McFaul (2012-2014), Kisliak era un specialist in negocieri privind armamentul si tehnologia nucleara, cu o mare putere de convingere; mai degraba un om politic, decat un …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *