Americanii de la Smithfield vor despagubiri de la statul roman

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Smithfield face presiuni pentru a primi 11,5 milioane de euro pentru porcii morti de pesta

Compania americana Smithfield face presiuni prin intermediul patronatului din care face parte pentru a primi din partea statului roman despagubiri pentru pierderile inregistrate in urma epidemiei de pesta porcina, din vara trecuta. Presiunile vin dupa ce autoritatile din Timis, acolo unde se afla fermele companiei americane, au anuntat ca nu vor acorda nici un fel de compensatii materiale, intrucat Smithfield se face vinovata de nerespectarea normelor de igiena sanitar-veterinara, precum si de alte nereguli constatate la acel moment.

Hotarati sa-i faca pe romani sa le plateasca din propriul buzunar peste 11,5 milioane de euro, americanii fac „lobby” prin Patronatul Roman al Carnii de Porc. Aceasta, in conditiile in care compania Smithfield Ferme Romania este membra in acest patronat, sustin surse din industria alimentara. Argumentul patronatului este faptul ca riscul de aparitie a unui focar de pesta in Romania este ridicat „din cauza numarului mare de porci mistreti si de gospodarii unde animalele sunt crescute fara respectarea normelor de biosecuritate”. Cei din Patronatul Carnii de Porc cred ca, desi nu exista in acest moment astfel de fonduri, proprietarii ar putea cere compensatii din banii de la UE.

„Legiuitorii europeni au tinut cont ca aparitia si combaterea acestei boli nu pot fi puse numai in sarcina proprietarului de animale si ca orice societate comerciala inregistrata in Romania, inclusiv Smithfield Ferme Romania, este indreptatita sa ceara si sa primeasca compensatii”, au precizat reprezentantii patronatului, citati de Mediafax. Comisarul general al Garzii Nationale de Mediu, Octavian Popa, a declarat ca fermele unde a izbucnit focarul de pesta in vara trecuta nu aveau autorizatie sau acord de mediu, astfel incat nu pot primi compensatii. „Doar una din cele trei ferme detinea autorizatie sau acord de mediu. Legea spune clar ca nu se pot acorda compensatii daca nu exista aceste acte. Chiar daca intre timp fermele au intrat in legalitate si au obtinut documentatia de mediu necesara, tot nu vor primi bani”, a explicat comisarul.

Reprezentantii Autoritatii Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor au precizat ca solicitarea privind acordarea unei compensatii trebuie trimisa Ministerului Agriculturii de catre DSVSA si Directia pentru Agricultura din Timis. Cele doua institutii au anuntat, insa, saptamana trecuta, ca Smithfield nu va primi compensatii, deoarece in ferme nu s-au respectat normele de biosecuritate, acestea fiind suprapopulate cu un efectiv dublu de animale fata de capacitatea admisa. Smithfield a cerut de la statul roman daune de 11,5 milioane de euro ca despagubiri pentru epidemia de pesta porcina de anul trecut. Astfel, americanii vor 6,5 milioane de euro pentru cei circa 53.000 de porci sacrificati si 5 milioane de euro pentru acoperirea costurilor legate de sacrificarea si incinerarea animalelor.

spot_imgspot_img