Ocuparea a 919 posturi vacante de magistrati se va face cu derogari. Dispare vechimea!

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Functiile de magistrati vacante din sistemul judiciar ar putea fi ocupate prin concurs, dar fara a mai fi necesara indeplinirea vreunei conditii de vechime. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat propunerea unor astfel de solutii legislative in vederea reglementarii unei modalitati asa-numite exceptionale de admitere in magistratura pentru perioada 2008-2009. Acestea implica derogarea de la dispozitiile legale in vigoare. Lista acestor derogari priveste urmatoarele aspecte: admiterea in magistratura fara indeplinirea vreunei conditii de vechime intr-o specialitate juridica, asimilarea persoanelor admise la concurs cu auditorii de justitie, durata cursurilor de formare profesionala de un an (fata de durata de doi ani a cursurilor pe care le urmeaza auditorii de justitie in cadrul Institutului National al Magistraturii) si structurarea cursurilor de formare profesionala in doua faze, adica sase luni pregatire teoretica si practica la INM si sase luni stagiu de practica in cadrul instantelor si parchetelor.

Conform CSM, propunerea de modificare si completare a Legii 303/2004 republicata are o forma care cuprinde aceste derogari, la articolul 33 indice 2 mentionandu-se ca persoanele admise la concurs sunt asimilate auditorilor de justitie, avand drepturile si obligatiile ce revin acestora. Tot in plenul CSM s-a dezbatut o alta propunere, similara celor sus-mentionate, care a devenit ulterior Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 100/2007 pentru modificarea unor acte normative in domeniul Justitiei. Varianta „proaspata” este, insa, in opinia CSM, menita sa asigure ocuparea imediata a posturilor vacante in perioada 2008-2009, fara a mai fi necesara trecerea unei perioade de un an. La aceasta ora exista 353 posturi vacante de judecatori si 566 posturi vacante de procurori.

Un astfel de sistem de absorbtie a unor tineri magistrati in sistemul judiciar, prin derogari, a mai existat in perioada ministeriatului lui Valeriu Stoica la Justitie. O parte din cei promovati au dovedit in timp aptitudini deosebite in sistem, altii nu au progresat deloc, dimpotriva, acestia din urma se regasesc in randurile magistratilor controversati din cauza solutiilor sau deciziilor date altfel decat in spiritul si litera legii.

spot_imgspot_img