ANAF: Deciziile de impunere pentru 2016 – 2017 vor fi trimise contribuabililor pana la sfarsitul lunii octombrie

“In vederea organizarii activitatii organelor fiscale centrale teritoriale, precum si derularii in mod unitar a procesului de emitere si transmitere a deciziilor de impunere prin care se definitiveaza contributiile de asigurari sociale, pentru anii fiscali 2016 si 2017, prin prezentul proiect de ordin se propune aprobarea unui termen de finalizare a acestui proces, respectiv pana la data de 30 octombrie 2018”, se arata in Nota de fundamentare a proiectului.
Potrivit prevederilor Codului fiscal, pentru veniturile realizate in anii 2016 si 2017, stabilirea si regularizarea contributiei de asigurari sociale pentru persoanele fizice se realizeaza de organul fiscal central competent, prin emiterea unei decizii de impunere anuala, pe baza datelor declarate de contribuabili in declaratia privind venitul realizat sau in Declaratia Unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, Capitolul I – “Date privind veniturile realizate in anul 2017” – dupa caz.
“Directia generala proceduri pentru administrarea veniturilor, directiile generale regionale ale finantelor publice, precum si unitatile fiscale subordonate acestora, vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin”, prevede normativul citat.
Concret, toate declaratiile unice depuse in acest an privind veniturile realizate pe anul trecut, dar si alte declaratii fiscale depuse de contribuabili pentru anul 2016 vor fi verificate de inspectorii ANAF pentru a vedea daca sumele raportate corespund realitatii si daca au fost platite contributiile pentru fondurile de pensii de stat si cele aferente serviciilor medicale.
In urma acestor verificari, ANAF va trimite decizii de impunere, in cazul in care aceste diferente nu sunt platite in timpul recomandat urmand sa puna popriri pe conturile contribuabililor.
“Pana la data de 30 octombrie 2018, organul fiscal central competent stabileste obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale datorate de persoanele fizice pentru anii fiscali 2016 si 2017, emite si transmite deciziile de impunere anuala pentru aceste obligatii. Directia generala proceduri pentru administrarea veniturilor, directiile generale regionale ale finantelor publice, precum si unitatile fiscale subordonate acestora, vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.”, se arata in proiectul de ordin semnat de presedintele ANAF, Ionut Misa.
Decizia de impunere este un act administrativ fiscal emis de organul competent, prin care se stabileste cuantumul sumelor datorate de un contribuabil sistemului bugetar, respectiv al sumelor de restituit de la buget in perioada impozabila, pentru fiecare categorie de venit (impozit, taxa, contributie etc.) in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *