Analiza DW: Se desfasoara in Germania cele mai monotone alegeri parlamentare din toate timpurile?

Germania alege, iar in final Angela Merkel ajunge pentru a patra oara cancelara. Si daca ar fi sa se intample asa, cursa nu s-a incheiat. Intrebari importante raman inca deschise, considera Dagmar Engel, intr-o analiza publicata pe site-ul Deutsche Welle.?
“Cursa nu s-a terminat fie si din simplul motiv ca centrele de vot isi inchid portile abia la ora 18:00, duminica, 24 septembrie. Alegerile continua asadar si duminica. Tot ceea ce credem ca stim se bazeaza pe sondaje. Sa ne amintim: anul trecut, in Europa, ne-am dus la culcare cu rezultatele destul de sigure ale sondajelor si ne-am trezit cu Brexit, respectiv cu Donald Trump.?
Atat de grav nu va fi de aceasta data. Prea mare este diferenta din sondaje dintre Uniunea Angelei Merkel si social-democrati, pentru a avea?in final un alt cancelar. Pietele de capital au decis oricum deja, in aroganta lor, ca totul ramane ca si pana acum, adica stabil. Brokerii se bucura si restul nu mai conteaza, cel putin la nivel de business.
Trei partide la guvernare?
De nu s-ar insela agentul de bursa! Si de aceasta data nu va exista un partid cu majoritatea necesara pentru a guverna singur. Si, indiferent cat de puternica este Angela Merkel – in coalitii trebuie sa cedeze in multe privinte si sa mai si inghita in sec. In legislatura trecuta, SPD (partenerul de?coalitie)?i-a?impus salariul minim. In urmatoarea ar putea fi renuntarea definitiva la exploatarea clasica a carbunelui, pe care o sustin ecologistii. Sau pachetul de legi care sa reglementeze imigratia, pe care conservatorii nu il vor. Poate va trebui chiar sa le?accepte pe amandoua, daca va fi nevoie de o a treia forta pentru a guverna alaturi de Uniunea Crestin-Democrata. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *