Andrei Radulescu, Banca Transilvania: Suntem o tara in dezvoltare. Evolutii si perspective economice

Andrei Radulescu, Banca Transilvania / Foto: Ziarul Financiar

Andrei Radulescu, senior economist al Bancii Transilvania, sustine ca Romania se indreapta catre un viitor economic bun, daca lucrurile vor decurge ca si pana acum. Totodata, pentru ca Romania sa fie in continua dezvoltare, acesta a explicat ca a”trebuie sa fim atenti la masurile de politica economica pe care le implementam”.

a”Filmul Romaniei de viitor este intr-o tendinta buna, dar trebuie sa avem grija la masurile care ar putea sa faca economia sa deraieze. Deocamdata, inca putem sa ne mentinem echilibrul si sa crestem de la un an la altul cu un ritm mult mai bun”, a explicat economistul sef al Bancii Transilvania.
Acesta considera ca vara anului 2015 a fost o vara extrem de agitata din punct de vedere economic, facand referire la problemele din China, unde Bursa a scazut dramatic cu peste 40% in doua luni. Cu toate acestea, spune el, a”indicatorii macroeconomici prezentati lunar de Institutul National de Statistica (INS) arata o tendinta de ameliorare in economia Romaniei”.
Drept exemplu, Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei, de 150 de miliarde de euro, ocupa locul 53 in lume ca dimensiune, cu un grad de deschidere de peste 80%.
a”Economia a intrat intr-un nou ciclu economic, dupa o ajustare severa. Abia din anul 2014 PIB-ul a revenit la nivelul din 2008″, a mai spus Andrei Radulescu.
Potrivit datelor prezentate de acesta, Romania a cunoscut evolutii recente ale economiei. Drept urmare, PIB-ul tarii se afla in crestere cu 3,7% pe an, crestere sustinuta de cererea interna cu 5,2 puncte procentuale, si, de asemenea, o accelerare de 5,4% anual s-a inregistrat si pentru consumul privat.
a”Consumul privat creste de la inceputul anului 2012, crestere care pare, pe termen scurt, sustenabila. Investitiile, insa, s-au prabusit. Drept exemplu, in 2008 acestea au crescut cu 50%, iar in 2009 au scazut cu acelasi procent, 50%”, a mai informat economistul sef al Bancii Transilvania.
O alta evolutie care trebuie notata este si adoptarea de catre Parlament si promulgarea de catre presedintele Klaus Iohannis a Noului Cod Fiscal.
Radulescu a subliniat ca cea mai importanta evolutie este rata somajului structural, care se afla intr-o maniera descendenta, la nivelul din anul 2005, iar fata de anul 2.000 se afla la aproape 50%.
Ceea ce dovedeste ca suntem o tara in proces de dezvoltare este evolutia PIB-ului real in ultimii 15 ani. Astfel, PIB-ul real din 2014 se afla la nivelul anului 2008, iar in 2017 va inregistra o crestere de aproximativ 15% fata de 2008. De asemenea, intre anii 2000 si 2015 s-a inregistrat o crestere de 70%, iar in 2017 procentul va ajunge la 90%, ceea ce inseamna ca economia Romaniei se va dubla.
a”In 2017, am putea asista la o crestere a investitiilor cu 10% datorita scaderii TVA, iar consumul privat ar putea creste pana la 20%”, a spus reprezentantul Bancii Transilvania.
Andrei Radulescu a mai explicat ca deficitul concurent ar putea depasi 3% din PIB, in 2017, dar si ca se asteapta ca in acelasi an BNR sa reduca tinta …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *