Angajatul roman: obosit, bolnav si cu salariul mic

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Angajatul roman este mult mai obosit si mai bolnav fata de vara anului trecut, iar castigul sau s-a subtiat destul de mult, cel putin asa reiese dintr-un studiu al companiei Paylogic, specializata in recrutarea de personal.

Astfel, in luna ianuarie a acestui an, numarul de ore suplimentare pe angajat a crescut cu 27,6%, comparativ cu ianuarie 2008, iar numarul de ore de concediu medical a urcat cu 12,4%, in intervalul analizat. Romanii nu au avut parte de noroc nici in privinta banilor. Salariul mediu brut s-a micsorat cu 9,3%, de la 1.813 lei la 1.645 lei, iar primele s-au diminuat cu peste un sfert, de la 299 lei la 217 lei. Per total, fondul de salarii s-a redus usor, cu doar 0,3%.

Se poate spune ca angajatorii au facut oarece economii in sase luni, daca se tine cont si de faptul ca personalul s-a redus cu 3,5% in ianuarie 2009 fata de vara anului trecut. „Procentul este mic si reprezinta o curatenie normala pe perioada de criza”, este de parere Cristian Udrescu, directorul general al companiei Paylogic. Şi totusi, unde s-a dus surplusul de bani? Realizatorii studiului spun ca firmele si-au schimbat strategia si prefera sa dea bani angajatilor performanti.

Pentru cine vrea sa vada numai jumatatea plina a paharului, raportarea trebuie facuta la ianuarie 2008. Angajatul roman pare astfel mult mai relaxat si mai sanatos in ianuarie 2009 fata de aceeasi perioada a anului trecut, chiar daca buzunarele le are mai goale. Numarul orelor suplimentare pe angajat a scazut cu 80% in prima luna a acestui an, ca si numarul de ore de concediu medical, cu 23%. In schimb, in interval de un an, lefurile romanilor s-au redus in medie cu 8,3%, primele s-au micsorat cu 31,5%, in timp ce fondul brut de salarii a crescut cu 22,9%. Au existat insa si dintre cei care au primit si salarii mai mari, dar si bonusuri.

„Aceasta inseamna ca exista o orientare a companiilor catre angajatii care merita o crestere, oferita in functie de eficienta sa, si nu asa cum se obisnuia sa se creasca salariul de la an la an pentru vechimea angajatilor”, a spus Udrescu. In interval de un an, studiul arata cresterea cu 3,4% a numarului de angajati. Practic, situatia s-a schimbat radical pe piata fortei de munca, inainte si dupa inceperea crizei financiare.

spot_img