ANRE: Ne asteptam ca preturile energiei electrice sa scada dupa licitatiile cu furnizorii

“Licitatiile vor fi in sens descrescator, astfel ca ne asteptam ca preturile sa scada, si furnizorii sa aiba un comportament normal. Furnizorilor de ultima instanta le vor fi recunoscute costuri care se vor calcula ca medie ponderata a preturilor obtinute pe toate pietele la care participa. Piata pentru Ziua Urmatoare nu va mai fi o tentatie pentru furnizorii care se asteapta la recunoasterea preturilor de pe aceasta platforma”, a spus Niculae Havrilet, intr-o conferinta de presa.
La randul sau, Emil Calota, vicepresedinte al ANRE, a mentionat ca “din 10 august, costul recunoscut al furnizorilor de ultima instanta doar pe baza mediei ponderate de pe toate pietele, pe care noi il estimam la 207,14 lei/MWh”.
Pe de alta parte insa, presedintele ANRE a precizat ca nu este exclusa o repetare a situatiei anterioare in care cererea nu era sustinuta de oferta, adica “s-ar putea sa suspendam din nou licitatiile”.
Citeste si Consumul de energie electrica din Bucuresti a atins in 4 august un nou varf al acestei veri, de 1.023 MW
Intarzierea licitatiilor pentru furnizorii de energie este considerata de catre Ministerul Energiei ca principala cauza ascumpirilor consemnate in luna iulie pe bursa de electricitate OPCOM.
“De aproximativ o luna de zile este in atentia noastra evolutia pe piata pentru a doua zi a pretului energiei. Am solicitat inca de atunci domnului presedinte ANRE Havrilet …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *