Antal: Nu Tokes este responsabil ca trei milioane de romani au parasit tara, ci guvernantii

de Pacala Dana – Mediafax, Kiss Edit Publicat la: 26.08.2013 18:14 Ultima actualizare: 26.08.2013 18:15

Mediafax Foto
Presedintele UDMR Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, care este si primarul municipiului, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca, in opinia sa, in Romania atmosfera antimaghiara si cea impotriva Tinutului Secuiesc se datoreaza in primul rand “manipularii si dezinformarii”, iar acest lucru nu poate fi schimbat de la o zi la alta, transmite corespondentul MEDIAFAX.
“Aceste ziduri artificiale nu le putem darama de la o zi la alta, dar trebuie sa recunosc ca nici noi nu am facut in ultimii 20 de ani destule in acest scop. Din acest motiv trebuie sa schimbam strategia noastra, astfel incat romanii sa primeasca o imagine mai pozitiva despre Tinutul Secuiesc. Problema este ca presa romana nu vorbeste deloc despre aspectele pozitive ale zonei, ci la Bucuresti stirea este doar ce declara Tokes Laszlo”, a spus Antal.

Liderul UDMR Sfantu Gheorghe a mentionat, in acest context, ca nu din cauza lui Laszlo Tokes le este rusine cetatenilor romani in strainatate cand trebuie sa arate pasaportul romanesc.
“Despre Tokes toate lumea isi aduce aminte ca omul care s-a impotrivit lui Ceausescu si regimului comunist, indiferent ca unora sau altora le place sau nu ceea ce declara el. Insa, daca exista libertate de exprimare in Romania, trebuie sa acceptam ca oricine poate declara ce doreste, fie ca ne place sau nu ceea ce spune. Nu din cauza lui Tokes ne este rusine in strainatate cand trebuie sa aratam pasaportul romanesc, ci de ceea ce a facut in ultimii 23 de ani clasa politica, sau unii romani care traiesc in tarile respective si comit infractiuni. Consider ca, chiar daca suntem de la UDMR, noi trebuie sa-l aparam pe Tokes”, a subliniat Antal Arpad.
El a adaugat ca Laszlo Tokes este cetatean roman si are dreptul sa isi exprime liber opiniile si ca nu el ar trebui sa fie “cea mai mare problema a tarii”.
“Sa nu ajungem acolo ca Tokes sa fie cea mai mare problema a acestei tari. In ultimii 23 de ani el nu a condus aceasta tara, nu a fost la putere, el doar a facut declaratii. Tokes, prin ceea ce a facut in 1989, a dat posibilitatea politicienilor romani sa faca din Romania o tara competitiva si ca acest lucru nu s-a intamplat nu e vina lui. Altii, cei care au exercitat puterea, sunt responsabili ca trei milioane de oameni au parasit tara, de imaginea Romaniei in Europa, iar acum acestia vor sa-i retraga Ordinul (Ordinul National “Steaua Romaniei” – n.r.)”, a conchis presedintele UDMR Sfantu Gheorghe.
In 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrarile Universitatii de Vara “Balvanyos”, ca impreuna cu Guvernul pe care il conduce sa construiasca “un sistem de cooperare nationala”, astfel incat sa ofere “protectorat” Transilvaniei, “asa cum a facut Austria cu Tirolul de Sud”.
In replica, presedintele Traian Basescu a declarat, la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului (Harghita), ca “nu isi merita calitatea de cetatean roman cel care cerea ca Transilvania sa fie trecuta sub protectorat”.
Participantii la seminariile Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului au cerut atunci retragerea distinctiilor acordate de statul roman “extremistilor maghiari” din Romania, facand referire la europarlamentarul Tokes Laszlo, decorat cu Ordinul National “Steaua Romaniei”.
La randul sau, premierul Victor Ponta a declarat atunci ca il va informa in scris pe presedintele Traian Basescu ca va contrasemna un eventual decret de retragere a distinctiei acordate europarlamentarului Laszlo Tokes, Ordinul National “Steaua Romaniei”.
In 20 august, intr-un comunicat transmis MEDIAFAX, europarlamentarul Lazslo Tokes a apreciat drept “grave” si “neadevarate” acuzatiile ca ar fi cerut protectoratul Ungariei asupra Transilvaniei, iar, ulterior, ca ar vrea dictat asupra Tansilvaniei, el sustinand ca afirmatiile sale au fost “denaturate intr-o maniera inimaginabila”.
El a sustinut ca in 27 iulie, la lucrarile Universitatii de Vara “Balvanyos”, s-a referit la o autonomie functionala si apreciata, cea a Tirolului de Sud din Italia. Potrivit afirmatiilor sale, in acest caz, in urma dialogul constructiv dintre Italia si Austria, Austria a recunoscut frontierele impuse de catre puterile iesite invingatoare din cele doua razboaie mondiale, iar Italia a recunoscut dreptul Austriei de a supraveghea discret tot ceea ce se intampla in Tirolul de Sud.
“Avandu-l langa mine pe Orbán Viktor, premierul Ungariei, (…) mi s-a parut firesc sa-i sugerez, sa-l rog (nu pentru prima data de altfel), sa incerce construirea unui mecanism similar sau asemanator cu cel al Tirolulului de Sud – evident impreuna cu Romania, in interesul ambelor tari, inclusiv al maghiarilor din Romania”, a explicat Tokes.
Surse oficiale au declarat pentru MEDIAFAX ca premierul Victor Ponta i-a transmis …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *