Antrenor de tenis de masa, revoltat: In Romania sunt finantate sporturi fara rezultate

0

de Marius Tone – Mediafax Publicat la: 14.10.2015 19:45 Ultima actualizare: 14.10.2015 19:46

Antrenorul lotului feminin de tenis de masa, Viorel Filimon, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca in Romania sunt finantate sporturi care nu au performante, in timp ce disciplina de care se ocupa si care castiga medalii an de an primeste prea putini bani.

“Noua la tenis de masa ni se dau foarte putini bani si ne facem planul sa castigam medalii. Pentru ca daca nu ne facem planul, nu primim banii. Spre deosebire de alte sporturi, noi ne facem planurile foarte bine. Faptul ca se mai intampla sa nu avem rezultate e pentru ca avem prea putini sportivi. Asta pentru ca ii tinem foarte greu in Romania si prefera sa plece afara si sa castige 1.000 de euro… pe cand un fotbalist sau alt sportiv de la vreo echipa primeste aici 2-3.000 de euro fara sa castige vreo medalie. Banii se duc catre alte sporturi, se risipesc pe alte cai. Nu e vorba ca nu avem bani, avem, dar nu se duc la cei care muncesc si aduc rezultate. Banii se duc dupa pile si relatii si de asta suntem romani si de asta suferim. Ce promovam, aia culegem”, a spus Filimon, al carui lot a castigat recent o medalie de aur si doua de argint la Campionatele Europene de tenis de masa.
Intrebat daca la intalnirea de miercuri i-a comunicat primului ministru Victor Ponta lipsa finantarii in tenisul de masa, Filimon a raspuns: “Problema este ca nu primului ministru trebuie sa ii spui asta. Pana la dansul… Dansul poate sa propuna si sa promita foarte multe. Important este ce se intampla pe parcurs. Acum toata lumea a auzit de rezultate, toata lumea e bucuroasa, dar cand te duci sa spui ca nu avem o sala de pregatire la nivel national. Din pacate banii nu se duc acolo unde trebuie in Romania. Sunt zeci de echipe (n.r. – de fotbal) care aduc jucatori si antrenori din strainatate platiti cu foarte multi bani, stau un an si cheltuie un buget cu care ai creste foarte multi copii. Noi mergem la minister si spunem ca e nevoie de doi antrenori in delegatie… si ei ne spun: “Cum, doi antrenori la patru jucatori?”. La europene au fost si trei meciuri in acelasi timp. Si a fost nevoie ca unii dintre sportivi sa o faca si pe antrenorul. De exemplu la un meci al Adinei Diaconu a stat antrenor Eliza. Pentru ca Eliza inca nu incepuse sa joace. Asa invatam sa fim si antrenori”.

El a mentionat ca tenisul de masa este un sport dificil care necesita un efort considerabil si multe sacrificii. Filimon a adaugat ca lotul national a sarbatorit castigarea titului european de catre Elizabeta Samara la un restaurant fast-food la ora 23.00. “O competitie de tenis de masa incepe dimineata la ora 7.00 si se termina la 10.00 seara. Sunt sportivi care joaca cinci-sase meciuri si nici nu au timp sa manance, pentru ca daca mananca trebuie sa joace cu burta plina. De aceea trebuie sa cantarim foarte bine aceste lucruri. Nu e deloc usor sa castigi, concurenta e foarte, foarte mare. Competitia e mult mai grea decat in multe alte sporturi. Sa vina ceilalti si sa se ia cu noi la intrecere, la orice, numai la pumni sa nu ne luam, ca nu suntem batausi. In ziua in care Eliza a jucat doua finale am iesit din sala la 11 noaptea si am sarbatorit la Burger King, mancand un King si cu o coronita dintr-aia de carton pe cap. Cam asta a fost acolo”, a spus Filimon.
De asemenea, antrenorul s-a aratat nemultumit de interesul scazut fata de evolutia sportivelor din Romania la Campionatele Europene de tenis de masa in comparatie cu meciurile echipei nationale de fotbal sau rugby. “Ma surprinde ca s-a scris foarte, foarte putin in tara despre europenele la tenis de masa. Rezultatele sportivelor noastre nu au fost mediatizate. E prea putin sa scrii rezultatul pe o banda la televizor. S-a scris ca am jucat la fotbal cu Finlanda sau Insulele Feroe. Iar sa scrii despre victoria nationalei de rugby in fata Canadei, o echipa care e nimeni in rugby-ul mondial, este un mare can-can. Se dau mereu imagini cu niste super-valori de la rugby care au reusit sa manance de trei ori bataie si sa castige un meci. E rusinos. Deocamdata nu stiu cate ramuri sportive pot sa raporteze medalii la un campionat european. Nu sa raportezi participari la un campionat mondial sau european de unde ma intorc asa cum m-am dus. Cand e vorba de clasamente, de sportivi in primii 20 din lume, in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *