Anuntul care ne infioara: Europa de Est nu o va duce bine daca Trump castiga alegerile

Paul Stronski este expert in relatia dintre Rusia si tarile din vecinatate, din Asia Centrala si din sudul Caucazului si a lucrat ca analist pe politica interna a Rusiei la Departamentul de Stat.”Trump este un izolationist. Nu vrea sa fie loial niciunei aliante. Nu numai fata de NATO; orice alta alianta,”a afirmat el. “Daca Trump castiga, nu va fi bine pentru flancul estic. E dispus sa cada la intelegere, vorbeste despre cum SUA si Rusia pot coopera in Siria si Orientul Mijlociu si s-ar putea sa cada la invoiala ca SUA sa nu se implice prea mult pe flancul estic”, a aratat analistul.Cu toate acestea, a mai adaugat el, nu va face nicio miscare atat de radicala cum ar fi retragerea din NATO. “E foarte multa retorica, dar cred ca, daca, castiga el, vor fi experti in politica externa din randul republicanilor care sa lucreze in administratia condusa de el si care vor incerca sa ii tempereze impulsurile”, a aratat expertul.Analistul a mai adaugat ca, totusi, chiar si asa, Europa de Est va primi si mai putina atentie pentru ca administratia Trump va vedea o singura amenintare, terorismul.
Citeste si Alegeri SUA: Ce li se reproseaza celor doi candidati la fotoliul de la Casa Alba
Pe de alta parte, Hillary Clinton, care are mult mai multa experienta si care intelege importanta NATO, are si o echipa care intelege importanta securitatii in Europa de Est si va continua probabil linia politicii externe a lui Barack Obama, cu toate ca Hillary Clinton este mai agresiva in abordarea politicii externe decat a fost Obama, a mai adaugat expertul.”Cu toate acestea, cred ca nu se va pune problema unei largiri a aliantei,” a subliniat el. “Dar cred ca unele tari, in situatia Georgiei, vor primi asistenta pentru a-si consolida apararea”.Expertul crede ca o posibila administratie Clinton va pune accentul pe combaterea terorismului, pe situatia din Orientul Mijlociu si pe relatia cu Havana, care e mai aproape de casa.
In privinta Rusiei, dincolo de corespondenta electronica a lui Clinton si incercarea de a sparge securitatea electronica a sistemului electoral, sunt destul de multe persone care au fost prinse la mijloc in scandal si exista destula anxietate la nivelul opiniei publice. “Nu vad o imbunatatire a relatiilor cu Rusia. Clinton si Putin nu se plac deloc”, spune …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *