Anuntul de la BNR care prinde bancile pe picior gresit

Bancile trebuie sa asimileze modificari importante ale regimului de reglementare, care este mult mai complex decat in perioada crizei economice, a declarat, miercuri, Florin Georgescu, prim-viceguvernator la Banca Nationala a Romaniei.

Bancile trebuie sa asimileze modificari importante ale regimului de reglementare, care a evoluat de la simplu la complex, a declarat, miercuri, Florin Georgescu, prim-viceguvernator la Banca Nationala a Romaniei, intr-o conferinta de specialitate.
“S-a renuntat, intr-adevar, la controlul de conformitate care presupunea examinarea caz cu caz a modului in care bancile respectau prevederile legale si normative in procesul creditarii, dar s-a internalizat functia de conformitate la nivelul fiecarei banci. Acesteia i-au revenit functii specifice de conformitate cu rol important in asigurarea stabilitatii institutiilor de credit”, a spus Georgescu.
Potrivit acestuia, complexitatea asigurarii conformitatii operatiunilor bancare cu legislatia specifica a crescut odata cu intarirea reglementarilor in domeniu, ulterior gravelor dereglari produse de criza financiara internationala care a generat importante costuri pentru finantele publice, ale statelor care au resimtit mai pronuntat efectele crizei.
Oficialul BNR a precizat ca reglementarea a evoluat de la simplu la complex, iar in acest context “fara indoiala ca bancile trebuie sa asimileze modificari importante ale regimului de reglementare”.
“Functia de conformitate se situeaza la baza crearii valorii adaugate la nivelul unei banci, de aceasta depinzand increderea publicului, reputatia in fata clientilor si mentinerea integritatii propriilor activitati”, a mai afirmat oficialul BNR.
Institutul Bancar Roman a organizat, miercuri, o conferinta dedicata sectorului bancar sub denumirea “Banking compliance summit”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *