APADOR-CH: arestat preventiv, omorat in bataie in arestul politiei.

Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului din Romania – Comitetul Helsinki acuza Politia Romana de relele tratamente aplicate unui barbat arestat preventiv in octombrie anul trecut, care a murit apoi in arestul politiei, relateaza Realitatea TV.
Potrivit declaratiilor unor martori, barbatul ar fi fost batut cu picioarele de oameni legii in momentul retinerii, iar apoi nu i s-ar fi acordat ingrijiri medicale suficiente in inchisoare, arata un raport al APADOR-CH.
Iata cum reconstituie raportul arestarea, torturarea si moartea lui George-Dan Balan:
Pe 14 octombrie 2011, vineri, George-Dan Balan, in varsta de 38 de ani, cu domiciliul in Bucuresti, sector 2 era proaspat intors de la munca in strainatate si se afla intr-un un mic restaurant din zona Colentina, la aproximativ 5 minute de mers pe jos de Sectia 7 Politie, impreuna cu concubina sa, Victoria. Pe la 19.30, Victoria a plecat la spitalul in care era internat unul din cei doi copii ai cuplului. Dan Balan a ramas la restaurant si i-a telefonat unei verisoare – Cristina – pe care a invitat-o sa vina la local. Pana la venirea verisoarei, a avut loc o altercatie intre Balan si angajatii localului care l-au acuzat de furtul posetei unei cliente. Cineva dintre cei prezenti in local a apelat serviciul 112.
George-Dan Balan a fost retinut de doi politisti de ordine publica de la Sectia 7 in seara zilei de 14 octombrie 2011 pentru tentativa de furt. A doua zi a fost dus la procuror si apoi la instanta care a emis mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile. Recursul impotriva masurii arestarii preventive s-a judecat miercuri pe 19 octombrie 2011, dimineata. Cateva ore mai tarziu, Balan deceda in arestul politiei. Certificatul constatator al decesului precizeaza drept cauza a mortii: soc septic pe fond de pleurezie purulenta. Pana la momentul publicarii prezentului raport, rezultatele necropsiei nu au fost comunicate familiei decedatului.
In cadrul investigatiei proprii, reprezentantii APADOR-CH au discutat cu patru persoane care l-au intalnit pe Dan Balan dupa incidentul de la restaurant si pana la momentul decesului sau. In plus, s-au deplasat la Sectia 7 Politie, care era inchisa pentru renovari, precum si la sediul Serviciul de retinere si arestare preventiva din subordinea DGPMB (str. George Georgescu), unde au discutat cu unul dintre medici si au incercat sa obtina informatii despre locurile unde au fost transferati atat politistii Sectiei 7, cat si persoanele care s-au aflat in arest concomitent cu Dan Balan. De asemenea, reprezentantii APADOR-CH au vizitat Sectia 9 Politie, unde fusesera transferati doi dintre politistii care anterior lucrasera la Sectia 7 si un arestat preventiv. Politistii nu au putut fi contactati, fiind in concediu de odihna. In plus, reprezentantii APADOR-CH au incercat sa discute cu persoana care a reclamat furtul, insa aceasta nu a dorit sa ofere nicun fel de informatii.”
Declaratiile persoanelor care l-au intalnit pe Balan
Cristina, verisoara lui George-Dan Balan
Cristina a ajuns in fata restaurantului pe la 20.30 si l-a vazut de afara pe Balan incercand sa iasa pe usa principala dar drumul ii era barat de un barbat imbracat intr-o uniforma alba, cu siguranta un angajat al localului. Dupa cateva secunde, Balan a luat-o la fuga prin local iar Cristina, cunoscand topografia locului, a ghicit ca acesta va incerce sa fuga prin spate si apoi prin curtea unui atelier auto situat in imediata apropiere pe o alee dintre blocuri. Asa ca femeia a alergat spre capatul aleii si a apucat sa vada doi politisti care il trantisera pe Balan la pamant, ii pusesera catusele si il loveau cu picioarele. Pe urma l-au ridicat si l-au dus inapoi la restaurant, unde l-au inghesuit incovrigat si incatusat si la maini si la picioare, sub masa din fata intrarii si si-au pus picioarele pe el. Asa s-a desfasurat prima parte a “anchetei” in care politistii au luat declaratii de la angajati, martori si persoana care a reclamat furtul. Cristina a plecat de la local, dupa ce i-a telefonat Victoriei care era la spital, pentru a o informa despre cele intamplate.
Cristina nu l-a mai vazut pe Dan Balan pana la decesul acestuia. A fost chemata la parchet ca martor ocular, unde, mai bine de doua ore, i s-au cerut insistent detalii pe care ea nu si le mai amintea (de pilda cum erau imbracati politistii agresori).
Victoria, concubina lui George-Dan Balan
Dupa ce fusese alertata telefonic de Cristina, Victoria a ajuns la sediul Sectiei 7 Politie in jurul orei 21.00 unde, dupa o asteptare de aproape o ora, a aflat de la un politist ca ancheta era in curs si a fost sfatuita sa mearga acasa si sa revina a doua zi. Victoria a plecat de la sectie si, dupa ore de discutii cu rude si prieteni, a gasit un avocat care a fost de acord sa-l apere pe Balan. Victoria s-a intors la sectie cu avocatul – Ciprian Soldea – in jurul orei 12 noaptea. Dupa …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *